Američki dobavljači autodijelova će dobivati pomoć za prijelaz na električna vozila

Foto: EPA

Američka investicijska tvrtka Monroe Capital objavila je da će osnovati fond koji će pribaviti milijardu dolara kako bi zajmovima pomogao malim dobavljačima autodijelova u prijelazu s benzinskih na električna vozila. "Fond će malim i srednjim dobavljačima autodijelova olakšati pristup jeftinijem kapitalu za potrebe refinanciranja i širenja poslovanja i njegove baze", izvijestila je Bijela kuća, koja je Monroe Capitalu povjerila izradu strategije o pomoći dobavljačima autokompanija u SAD-u.

Drive Forward Fund podržat će i država, preko jamstava iz fonda za male i srednje tvrtke. Fond će savjetovati vijeće automobilske industrije, a trebao bi početi prikupljati novac nakon što završi postupak pribavljanja licence, poručili su iz Monroe Capitala. "Vjerujemo da će novi Drive Forward Fund biti ključan za poticanje rasta i inovacija unutar američkog automobilskog opskrbnog lanca", rekao je izvršni direktor Monroea Ted Koenig.

Za razliku od velikih, mali i srednji dobavljači često nemaju pristup financijama, što ometa njihovo širenje na proizvodnju dijelova za električna vozila.

Modernizacija poslovanja

Drive Forward Fund pomoći će manjim dobavljačima da osiguraju pristup privatnom kapitalu kako bi modernizirali poslovanje, rekao je izvršni direktor udruge proizvođača automobila Alliance for Automotive Innovation John Bozzella.

Uspješan prijelaz na električna vozila "zahtijeva najsuvremeniji automobilski opskrbni lanac koji održava konkurentnost (SAD-a) i podupire našu ekonomsku i nacionalnu sigurnost", rekao je Bozzella.

Povrh toga, ministarstvo financija najavilo je u ponedjeljak i 9,1 milijun dolara za pokretanje programa koji će manjim dobavljačima u saveznoj državi Michigan pomoći da osiguraju financiranje za proizvodnju komponenti za električna vozila.

U srpnju Odjel za energetiku priopćio je da će GM-ovoj i Chryslerovoj matičnoj kompaniji Stellantis dodijeliti gotovo 1,1 milijardu dolara bespovratne pomoći za prilagodbu tvornica za proizvodnju električnih vozila i komponenti. Prošli tjedan najavili su i tri milijarde dolara pomoći sektoru proizvodnje baterija.

Američka potpredsjednica Kamala Harris, kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, bila je u svibnju najavila da bi uložila više od 100 milijuna dolara za proširenje ili razvoj opreme malih i srednjih proizvođača autodijelova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.