Christopher Nolan otkrio koji su mu filmovi i redatelji bili najveća inspiracija

Foto: EPA

Filmaši s vlastitim jedinstvenim stilom poput Christophera Nolana ne žele nužno odbaciti pravila i potpuno preoblikovati filmski medij. Nolanovi filmovi rezultat su kombinacije različitih utjecaja. Zabavni su, ali zadržavaju ravnotežu između umjetničkog izraza i popularne kulture. Osim toga, publika uvijek prepoznaje njegove filmove.

Ta je dinamika savršeno prikazana u dva klasična filma koja su imala veliki utjecaj na Nolana. Iako su oba u istom žanru i revolucionirala su vizualne efekte, 2001.: Odiseja u svemiru Stanleyja Kubricka i Ratovi zvijezda Georgea Lucasa vrlo su različiti u gotovo svakom drugom pogledu.

Prvi je pažljivo izrađen egzistencijalni film o ljudskom iskustvu i opasnostima prekomjernog znanja. Drugi je akcijska avantura koja je inspiraciju crpila iz starih serija i filmova Akire Kurosawe te oborila rekorde na kino blagajnama.

Ako ih svedemo na osnovne elemente, rezultat je nešto nalik Nolanovu filmu. Njegovi filmovi Vitez tame, Početak i Interstellar epska su ostvarenja velikih razmjera koja zahtijevaju ogromne troškove.

 

Iako se Nolan ugleda na Kubricka i Lucasa, preferirajući praktične setove i pomičući granice tehnologije unutar kamere, više se fokusira na teme poput vremena, smrtnosti i identiteta. Istovremeno poštuje Lucasov talent za stvaranje filmova koji su izrazito popularni i pružaju zabavu kao bijeg iz stvarnosti.

Nolanov talent za besprijekorno komponirane vizuale inspiriran je kinematografijom Davida Leana

Redatelj je direktno preuzeo ideju "prikazivanja mentalnih stanja i sjećanja" od Terrencea Malicka i filma Tanka crvena linija, koji je nazvao otkrićem zbog načina na koji film konstantno koristi jednostavne rezove za prikaz sjećanja ili retrospekcije, prenosi Far Out Magazine.

Tu je tehniku primijenio u više filmova, uključujući Memento, Prestiž i Početak te donekle u filmovima Dunkirk i Tenet, zbog načina na koji njihovi zapleti izmjenjuju različite perspektive, kako doslovne tako i psihološke.

Također, njegov izraženi talent za besprijekorno komponirane vizuale direktno je inspiriran kinematografijom Davida Leana i filma Lawrence od Arabije. Osim toga, revolucionarna vještina vizualne napetosti Alfreda Hitchcocka oblikovala je sve, od Dunkirka do Oppenheimera.

Nabrojani su filmovi oblikovali nezamjenjiv stil koji je Nolana učinio jednim od najpoznatijih filmskih redatelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.