Devet najpoznatijih uloga u karijeri legendarne Maggie Smith

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Warner Bros

SVIJET je danas izgubio jednu od najvećih kazališnih, filmskih i televizijskih zvijezda svih vremena - britansku glumicu Maggie Smith. Legendarna glumica preminula je u ranim jutarnjim satima, u svojoj 89. godini.

U karijeri dužoj od sedam desetljeća dobila je brojna priznanja. Karijeru je započela u ranim 1950-ima na londonskim kazališnim daskama, a filmski debi imala je u kriminalističkom filmu Nowhere To Go iz 1958. godine. Nije joj trebalo dugo da privuče pozornost publike i kritičara. Kroz godine je osvojila neke od najvećih filmskih nagrada, uključujući jednog Tonyja, dva Oscara, tri Zlatna globusa, četiri Emmyja i pet nagrada BAFTA.

U nastavku ćemo predstaviti devet najpoznatijih uloga u karijeri vrhunske britanske glumice.

Dezdemona - Otelo (Othello, 1965)

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

Smith je u filmu Otelo, redatelja Stuarta Burgea, utjelovila tragičnu junakinju Dezdemonu, venecijansku ljepoticu koja se u tajnosti udala za maurskog zapovjednika Otela, kojeg je u filmu glumio Olivier. Iako je njezin lik završio neslavno, Smith je za svoju izvedbu dobila nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Jean Brodie - Najbolje godine gospođice Jean Brodie (The Prime of Miss Jean Brodie, 1969)

Glavna uloga u drami Najbolje godine gospođice Jean Brodie donijela je Maggie Smith njezin prvi Oscar. Film se temelji na istoimenom romanu spisateljice Muriel Spark i prati nekonvencionalnu učiteljicu povijesti Jean Brodie koja radi u školi za djevojke, ali svoje učenice podučava svemu, samo ne povijesti.

Diana Barrie - Apartman hotela California (California Suite, 1978)

Komedija Apartman hotela California, u režiji Herberta Rossa, prikazuje dileme s kojima se susreću gosti jednog luksuznog hotela. Smith je u filmu utjelovila britansku glumicu Dianu koja dolazi u Los Angeles jer je nominirana za Oscara, no zna da ga neće osvojiti.

Osim toga, muči ju i brak iz koristi s trgovcem antikvitetima, koji je prikriveni homoseksualac. Smith je za svoju izvedbu osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Charlotte Bartlett - Soba s pogledom (A Room With a View, 1985)

Screenshot: YouTube/Curzon Film

Soba s pogledom je adaptacija istoimenog romana E. M. Forstera, pod redateljskom palicom Jamesa Ivoryja. Priča prati mladu bogatašicu Lucy (Helena Bonham Carter) koja se zaljubi u mladića Georgea iz radničke klase (Julian Sands) iako je već zaručena za pretencioznog Cecila (Daniel Day Lewis).

Smith je u filmu utjelovila Lucynu gardedamu Charlotte, a njezina izvedba donijela joj je nagradu BAFTA i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Wendy Darling - Kuka (Hook, 1991)

Voljeni obiteljski klasik Stevena Spielberga, Kuka, suvremeni je nastavak priče o Petru Panu. Film prati odvjetnika Petera Banninga (Robin Williams), koji je zaboravio da je Petar Pan. Nakon što mu zli kapetan Kuka (Dustin Hoffman) otme djecu, Peter se mora vratiti u Nigdjezemsku kako bi ih spasio. Maggie Smith u filmu glumi Wendy Darling, baku Peterove supruge.

Gospođa Medlock - Tajni vrt (The Secret Garden, 1993)

Tajni vrt, redateljice Agnieszke Holland, igrana je adaptacija istoimenog romana autorice Frances Hodgson Burnett. Film prati djevojčicu Mary (Kate Maberly) koja se seli u Yorkshire, u prekrasnu vilu svog ujaka, nakon što su joj roditelji poginuli u potresu. Smith je u filmu utjelovila strogu i pomalo hladnu kućepaziteljicu, gospođu Medlock.

Profesorica Minerva McGonagall - Serijal Harry Potter (2001-2011)

Iako je tijekom godina glumila u brojnim hvaljenim filmovima, Smith je većini mlađih obožavatelja najpoznatija po ulozi profesorice čarobnjaštva Minerve McGonagall iz fantastičnog serijala Harry Potter. Danas je teško zamisliti bilo koga drugoga u ulozi autoritativne, ali ipak pravedne profesorice koja je brzo postala favoritkinja ljubitelja serijala.

Muriel Donnelly - Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel, 2012)

Dramska komedija Marigold Hotel, redatelja Johna Maddena, prati skupinu britanskih umirovljenika koji se sele u Indiju nakon što su vidjeli oglase za luksuzni starački dom Marigold Hotel u gradu Jaipuru. Iako je situacija u Jaipuru znatno drukčija od oglasa, umirovljenici uspijevaju pronaći novi smisao života u Indiji.

Smith je utjelovila bivšu sluškinju Muriel Donnelly koja odlazi u Indiju zbog jeftinije operacije kuka. Iako je u početku ksenofobična, Muriel nakon nekog vremena počinje cijeniti indijski narod.

Violet Crawley - Downton Abbey (2010-2015)

Uz ulogu profesorice McGonagall, još jedna uloga koja je Smith donijela globalnu popularnost jest uloga grofice od Granthama, Violet Crawley. Sarkastična i mudra glava obitelji Crawley danas je jedan od najprepoznatljivijih likova moderne televizije, a njezine duhovite izjave postale su omiljene među obožavateljima serije. Smith je za svoju izvedbu u seriji osvojila čak tri Emmyja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.