Martin Scorsese ovaj je film nazvao remek-djelom

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

Martin Scorsese smatra se jednim od najvećih filmaša našeg doba, ali njegov doprinos kinematografiji nadilazi njegovu filmografiju. Prije nego što je stao iza kamere, bio je zaljubljenik u filmove i svoju strast nikada nije skrivao. Cijeli život zalaže se za globalnu kinematografiju, a njegova zaklada restaurirala je klasike koji bi inače bili zauvijek izgubljeni.

Iako je naišao na veliku osudu zbog kritiziranja Marvelovih filmova i njihove dominacije na tržištu, Scorsese ostaje dosljedan u svom stavu o filmskoj edukaciji. Često naglašava da je važno da mladi umjetnici posvete pažnju filmskom obrazovanju. Tijekom razgovora s Criterion Collectionom redatelja su zamolili da nabroji deset filmskih remek-djela koja su utjecala na njegov put kao redatelja. Dok su drugi gosti kratko opisali svoje izbore, Scorsese je napisao mini-eseje za svaki od svojih odabira.

Otkrio je da je oduvijek bio osobito fasciniran jednim talijanskim filmom. Riječ je o povijesnoj drami iz 1963. redatelja Luchina Viscontija - Gepard.

Radnja filma prati princa od Saline, plemenitog aristokrata koji pokušava očuvati svoju obitelj i društveni stalež usred burnih društvenih previranja na Siciliji 1860-ih godina.

Objašnjavajući zašto je odabrao ovaj film, Scorsese je izjavio: "Još jedno remek-djelo o Siciliji, još jedna meditacija o vječnosti, beskrajno bogata povijesna tapiserija, pažljivo komponirana u boji i na 70 mm. Zapravo, vrijeme je pravi protagonist u Gepardu: kozmička dimenzija vremena, stoljeća i epoha o kojima princ razmišlja; sicilijansko vrijeme, u kojem se dani i noći protežu u beskonačnost; i aristokratsko vrijeme, u kojem se ništa ne žuri, a sve se događa baš onako kako treba, kako se oduvijek događalo."

Scorsese je otkrio da je oduvijek bio oduševljen tim filmom i da bi o njemu mogao govoriti satima. 

"To je film koji mi postaje sve važniji kako godine prolaze", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.