Trenutno najgledanija serija na Netflixu već se našla u središtu kontroverze

Screenshot: YouTube/Netflix

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz serije Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, nemojte čitati dalje.

SAMO tri dana nakon premijere, nova sezona Netflixove antologijske biografsko-kriminalističke serije Monster, nazvana Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, našla se u središtu kontroverze. 

Monsters prati jedan od najpoznatijih zločina u američkoj povijesti, ubojstvo Josea i Kitty Menéndez od strane njihovih sinova Lylea i Erika. No, gledatelji nisu zadovoljni načinom na koji su tvorci serije, Ryan Murphy i Ian Brennan, odlučili prikazati cijeli slučaj. Među najvećim kritičarima serije našao se i sami Erik Menéndez koji tvrdi da Netflix iskrivljuje istinu.

Braću Menéndez u seriji su utjelovili Cooper Koch i Nicholas Alexander Chavez, dok njihove roditelje glume Javier Bardem i Chloë Sevigny.

Erik i Lyle Menéndez 1989. godine ubili su svoje roditelje, Joséa i Kitty, te su kasnije osuđeni na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta. Iako se na početku vjerovalo da su braća počinila zločin iz financijskih razloga, noviji dokazi pokazuju da su Erik i Lyle vjerojatno bili žrtve psihičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja.

Tijekom suđenja, u njihovu su obranu stali i neki rođaci koji su izjavili da braća nisu imala financijske motive za zločin, jer su i prije i poslije ubojstva svojih roditelja imali jednake potrošačke navike. Kako piše Variety, njihovi bratići, Andy Cano i Alan Andersen, čak su potvrdili da su José i Kitty seksualno zlostavljali svoju djecu.

Osim toga, Joséa je za seksualno zlostavljanje optužio i bivši član benda Menudo, Roy Rosselló, koji je rekao da ga je patrijarh obitelji Menéndez silovao kada je imao 13 godina. Cijeli slučaj opisan je u dokuseriji Menendez + Menudo: Boys Betrayed.

U seriji nije prikazana cijela priča

Premda je cijeli slučaj sam po sebi kompliciran, u Netflixovom narativu izdvojeni su neki bitni dijelove priče, kao što su izjave rođaka braće Menéndez ili nepravednosti tijekom suđenja, a istovremeno su ubačeni događaji i činjenice koji se nisu dogodili.

Nadalje, braća Menéndez u seriji ostavljaju dojam karikatura - Erik je lik s kojim bi publika trebala suosjećati jer ga svi zlostavljaju, dok je Lyle bezosjećajni negativac i materijalist koji ima problema s drogama.

Screenshot: YouTube/Netflix

Ipak, najveću kritiku privukla je činjenica da su Erik i Lyle u nekim dijelovima serije prikazani u homoerotičnom incestuoznom kontekstu, zbog čega gledatelji mogu dobiti dojam da su braća počinila zločin kako bi sakrila istinu o svojoj zabranjenoj vezi.

Erik Menéndez kritizirao je Ryana Murphyja i Netflix

Erik Menéndez je putem izjave na X-u svoje supruge kritizirao Netflix i izvršnog producenta Ryana Murphyja jer nisu prikazali pravu priču.

"Za mene je tužno što je Netflixov sramotni prikaz tragedija koje okružuju naš zločin vratio bolnu istinu nekoliko koraka unatrag - u vremena kada se optužba temeljila na vjerovanju da muškarci ne mogu biti seksualno zlostavljani i da muškarci ne doživljavaju traumatično iskustvo silovanja kao žene", poručio je Erik Menéndez.

"Te odvratne laži osporile su i razotkrile nebrojene hrabre žrtve u posljednja dva desetljeća, koje su hrabro progovorile nakon što su se suočile s vlastitim sramom. A sada je Murphy stvorio ovaj grozni narativ kroz gnusne i užasne prikaze Lylea i mene te obeshrabrujuće klevete."

"Zar istina nije dovoljna? Neka istina ostane istina. Demoralizirajuće je da jedan čovjek, koji ima moć, može potkopati desetljeća napretka u osvjetljavanju dječje traume. Nasilje nikada nije odgovor, nikada nije rješenje i uvijek je tragično", dodao je.

Korisnici Netflixa također su razočarani serijom

Za razliku od prve sezone serije, koja je pratila Jeffreyja Dahmera i koja je doživjela veliki uspjeh, serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story razočarala je gledatelje. Serija trenutno ima samo 51 posto od strane publike na Rotten Tomatoesu, a društvene mreže pune su negativnih komentara. 

"Dobili su priliku prikazati stvarnu priču, ali ovo je zlo, nemojte gledati ovu seriju", napisala je jedna gledateljica.

"Čovjek bi pomislio da bi Ryanu Murphyju bilo lakše napisati originalnu seriju koja je samo inspirirana braćom Menendez, s obzirom na to koliko je stvari promijenio. Ali ne, radije bi iskrivio stvarnu obiteljsku tragediju kako bi djelovala mračnije i atraktivnije", napisao je jedan korisnik Reddita.

"Serija prikazuje incestuoznu vezu između braće, što je stvarno nepotrebno i bizarno", dodao je drugi.

"Cijeli ovaj projekt nije ni trebao dobiti zeleno svjetlo. Žao mi je Erika. Ryan Murphy ne zaslužuje svoj uspjeh", dodao je treći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.