Dermatolozi: Ako želite spriječiti prijevremeno starenje, prestanite piti ova pića

Foto: Shutterstock

Odabir pića ima značajan utjecaj na zdravlje kože, ističu stručnjaci. Dok neka pića mogu hidratizirati kožu i pomoći u održavanju njezina sjaja, druga su prepuna šećera, kemikalija i dodataka koji ubrzavaju starenje i oštećuju elastičnost. Dermatologinja dr. Cheryl Rosen i drugi stručnjaci otkrili su koja bismo pića trebali izbjegavati ako želimo očuvati zdravlje kože i spriječiti prijevremeno starenje.

1. Gazirani napitci s puno šećera

Gazirani sokovi, poznati po štetnim učincima na zdravlje, ozbiljno utječu na kožu, upozorava dr. Rosen. "Kemikalije poput fosfora, kalija i kofeina izvlače minerale iz kostiju i oštećuju stanice tijela", rekla je za SheFinds. Osim toga, dijetalni sokovi, iako su bez šećera, sadrže štetne kemikalije koje mogu izazvati prijevremene bore i upale.

Dermatologinja dr. Elaine F. Kung objašnjava kako glukoza i fruktoza u ovim napitcima oštećuju kolagen i elastin u koži. "Ovi spojevi otežavaju obnavljanje kože, što doprinosi bržem nastanku bora i dehidriranom izgledu", dodaje. Stručnjakinje preporučuju vodu kao najbolji izbor.

2. Prerađene kave u bocama

Kava može biti dio jutarnje rutine, no prerađene kave u bocama, koje su pune šećera i dodataka, izuzetno su loše za kožu.

"Ove kave prepune su toksina koji isušuju kožu, posebno ako se često konzumiraju. Kofein u ovim pićima može oduzeti koži elastičnost i prirodni sjaj", napominje dermatolog dr. Nadir Qazi. Takve kave često sadrže sirupe, umjetne boje i masti koje dodatno pogoršavaju dehidraciju kože, ističe nutricionistica Dana Ellis Hunnes.

Za zdraviju alternativu, stručnjaci preporučuju crnu kavu koja pruža energiju bez suvišnih kalorija i štetnih sastojaka. "Crna kava je jednostavan, zdrav i niskokaloričan izbor koji pomaže očuvanju elastičnosti kože", dodaje dr. Qazi.

3. Zaslađeni sokovi poput ledenog čaja

Još jedno popularno piće koje može negativno utjecati na kožu je ledeni čaj, osobito kada je jako zaslađen. "Pretjerani unos rafiniranog šećera uzrokuje unutarnja oštećenja kolagena i elastina u koži, stvarajući napredne produkte glikacije (AGEs)", objašnjava stručnjakinja za zdravlje kože, dr. Simran Sethi.

Ova oštećenja smanjuju čvrstoću i elastičnost kože, čineći je podložnom dehidraciji i stvaranju bora, dodaje dr. Sethi. Kao alternativu preporučuje konzumaciju voća koje može zadovoljiti želju za slatkim i istovremeno hidratizirati kožu zbog visokog udjela vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.