Gastroenterolog tvrdi da uobičajena praksa uzrokuje probleme s probavom

Foto: Shutterstock

Hidracija je uvijek dobra. S porastom popularnosti velikih izoliranih boca za vodu, lakše je nego ikad osigurati da svakodnevno unosimo dovoljno vode.

Međutim, ako često pijemo kroz slamke, mogli bismo se osjećati naduto. To je zato što proces pijenja kroz slamku unosi višak zraka u probavni sustav, što je fenomen poznat kao aerofagija, objašnjava gastroenterolog, dr. David Clark.

"Kada stavite slamku u piće, ona može uhvatiti malo zraka zajedno s tekućinom. Taj zrak putuje u probavni trakt, što dovodi do povećane proizvodnje plinova i nadutosti", objasnio je za Parade.

Osim toga, određene slamke mogu uzrokovati veću nadutost od drugih.

"Šira ili duža slamka sadržavat će više zraka", dodaje dr. Clark, što rezultira većim unosom zraka.

Redovita upotreba slamki također je glavni uzrok nadutosti. "Što se više koristi slamka, više će zraka ući u probavni trakt", ističe dr. Clark. Osim pijenja kroz slamku, ono što se nalazi u našoj čaši može uzrokovati dodatnu nadutost i plinove. "Gazirani napici sadrže plin koji ulazi u vaš probavni trakt bez obzira na to koristite li slamku ili ne", napominje gastroenterolog.

Ako primijetite trajne simptome nadutosti, bilo da koristite slamku ili ne, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. "Vaš liječnik opće prakse može utvrditi trebate li specijalizirane pretrage, kao što su endoskopija ili kolonoskopija", zaključio je dr. Clark.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.