Ginekologinja naglašava važnost unosa jednog vitamina kod žena u postmenopauzi

Foto: Shutterstock

Kako starimo, mijenjaju se i naše prehrambene potrebe. Menopauza je jedan od najvećih prijelaza u životu žene, a ginekologinja i medicinska savjetnica, dr. Tara Scott, ističe da hormonske promjene utječu na apsorpciju hranjivih tvari.

"Hormonalne promjene, osobito smanjenje estrogena, utječu na apsorpciju i iskorištavanje određenih hranjivih tvari", rekla je za Parade.

Uz hormonalne promjene mogu doći i promjene u metabolizmu, što čini visokonutritivne namirnice ključnima za održavanje zdravlja. Osim toga, stres i hormonske promjene mogu narušiti ravnotežu mikrobioma u crijevima, što također utječe na apsorpciju hranjivih tvari.

Promjene u prehrambenim potrebama su normalne, no postoji jedan vitamin za koji liječnica tvrdi da većina žena u postmenopauzi ne unosi u dovoljnoj količini: vitamin D.

"Ovaj je vitamin ključan za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju, što je posebno važno zbog povećanog rizika od osteoporoze nakon menopauze", naglašava dr. Scott.

Preporučena dnevna doza vitamina D za žene u postmenopauzi iznosi 600 međunarodnih jedinica za osobe mlađe od 70 godina, i 800 jedinica za one starije od 70. Sunčeva svjetlost je glavni izvor vitamina D, a za njegovu prikladnu razinu potrebno je 15 minuta direktne izloženosti suncu tri do četiri puta tjedno.

"Namirnice poput masne ribe i jaja dobri su izvori vitamina D, no mnoge žene mogu trebati dodatke, posebno ako je sunčeva svjetlost ograničena", zaključuje liječnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.