Izvođenje samo jedne vježbe prije spavanja može pomoći s boljim snom i manjim stresom

Foto: Pexels

AKO STE u posljednje vrijeme primijetili da ste pod povećanim stresom i loše spavate, možda biste taj problem mogli riješiti, ili barem umanjiti, uvođenjem jedne vježbe u rutinu. Naime, Chris Mohr, savjetnik za fitness i prehranu, za portal Health Digest je otkrio da postoji jedna jednostavna vježba koja može pomoći s ovim problemom.

Kao najbolju vježbu za bolji san i smanjenje stresa, Mohr je izdvojio pretklon. "Ovaj položaj smiruje um i smanjuje stres, što je ključno za kvalitetan san", objašnjava on. 

Kako izvesti pretklon za smanjenje stresa prije spavanja?

Mohr predlaže stvaranje umirujuće atmosfere prije spavanja, počevši s isključivanjem elektronike i svega što bi moglo stimulirati simpatički živčani sustav. Kvalitetan san također zahtijeva dosljednost kako bi se tijelo i um uskladili s rasporedom spavanja, prenosi Health Digest.

"Započnite polaganim, dubokim udisajima kroz nos, pazeći da vam se trbuh i rebra šire pri svakom udisaju, a skupljaju pri svakom izdisaju. Ako vam je dijafragmalno disanje novo, stavite ruke odmah ispod rebara tako da vam se srednji prsti lagano dodiruju. Na udah pokušajte disati tako da dijafragma gurne trbuh prema van. Prsti bi se trebali razdvojiti za nekoliko centimetara. Pokušajte izdisati dulje nego što udišete, bez žrtvovanja dubine svakog udisaja.

Stanite s nogama u udobnom razmaku, s lagano savijenim koljenima. Spustite bradu na prsa, a zatim se polako savijajte prema naprijed, jednu po jednu kralježnicu, dok vam ruke vise opušteno s ramena. Kad osjetite lagano istezanje u leđima i stražnjoj strani bedara, odmorite ruke na potkoljenicama ili na podu, savijajući koljena koliko god je potrebno. Izbjegavajte naprezanje do točke boli. Nastavite duboko disati i zadržite položaj oko pet minuta. Da biste izašli iz položaja, polako se podignite, jednu po jednu kralježnicu", objasnio je stručnjak.

Ova se joga vježba može izvesti u sjedećem i stojećem položaju, a kako to učiniti pogledajte u videozapisu u nastavku. Postupak izvođenja vježbe u velikoj je mjeri isti, jedina je razlika što u jednom primjeru stojite, a u drugom sjedite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.