Liječnik kaže da jedna promjena u prehrani može dovesti do debljanja i bolesti srca

Foto: Unsplash

Mnogi od nas svjesni su važnosti unosa dovoljno proteina u našu prehranu. Proteini se sastoje od aminokiselina koje su potrebne za izgradnju i obnovu mišića te kostiju. Također pomažu u stvaranju hormona i enzima te se mogu koristiti kao izvor energije.

Iako je istina da trebamo uključiti proteine u svoju prehranu, jedan je liječnik izdao upozorenje kada je u pitanju pokušaj povećanja unosa proteina. Govoreći za BBC Morning Live, liječnik Xand van Tulleken pozvao je ljude da budu oprezni s vrstom proteina koju konzumiraju. Prvo je savjetovao da je bitno održavati stabilan unos kvalitetnih proteina jer se tijelo bori da ih skladišti - za razliku od masti ili ugljikohidrata.

Međutim, izjavio je da hrana koja se reklamira kao da ima više proteina nije uvijek najzdravija opcija. To je zato što su mnoge od njih zapravo ultraprerađena hrana, izvještava Mirror. To može značiti da se svaka zdravstvena korist od konzumiranja dodatnih proteina suprotstavlja konzumaciji ultra prerađene hrane.

Ultra prerađena hrana povezana je s debljanjem i drugim zdravstvenim problemima  

"Ljudi govore o kvalitetnim proteinima, ali to je manje važno pitanje. Ono što je važnije jest kakva je sama hrana kojoj su dodani. Vrlo često hrana s dodanim proteinima je ultra prerađena hrana, tako da ima puno drugih nezdravih sastojaka", objašnjava dr. Tulleken.

Dodaje da je konzumiranje ultra prerađene hrane povezano s debljanjem i drugim zdravstvenim problemima, koji uključuju probleme s crijevima, bolestima srca, dijabetesom i ostalo. "Ultra prerađena hrana obično sadrži više od jednog sastojka koji nikada ili rijetko možete naći u kuhinji", ističe liječnik.

Također sadrži mnoge aditive te može uključivati konzervanse, emulgatore, zaslađivače, umjetne boje i arome. Osim toga, ultra prerađena hrana često sadrži visoke razine zasićenih masti, soli i šećera.

Muškarci bi trebali jesti oko 55 grama proteina dnevno, a žene 45 grama  

Dr. Tulleken upotrijebio je primjer jogurta koji, u svom prirodnom obliku, ima mnogo zdravstvenih prednosti, uključujući i to da je dobar izvor proteina. No,rekao je da se mnogim kupljenim jogurtima često dodaju zaslađivači, boje i zgušnjivači.

"Iako vam jedenje jednog vjerojatno ne bi štetilo, redovita konzumacija mogla bi imati negativne rezultate za vaše zdravlje. Proteini su napravljeni od lanaca aminokiselina i obavljaju razne vrste poslova u našim tijelima. Mi smo oko 20 posto proteina. Proteini su zaslužni za mnogo funkcija, od izgradnje mišića preko krvnih žila do moždanih stanica", rekao je liječnik.

Ističe da prirodni izvori proteina uključuju grah, mahunarke, ribu, jaja i neprerađeno meso. Dakle, savjetuje izbjegavanje, ili barem ograničavanje, šunke, slanine i kobasica te ostalog prerađenog mesa. Zaključuje da bi muškarci trebali jesti oko 55 grama proteina dnevno, a žene 45 grama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.