Nutricionisti upozoravaju na dva pića koja su štetna za zdravlje crijeva

Foto: Pexels

Održavanje uravnotežene prehrane ključni je dio održavanja optimalnog zdravlja crijeva i metabolizma. Naša su crijeva dom bilijunima bakterija koje igraju ključnu ulogu u probavi, imunitetu, pa čak i regulaciji raspoloženja. Slično tome, na naš metabolizam, proces kojim naša tijela pretvaraju hranu u energiju, značajno utječe ono što konzumiramo.

Iako se često fokusiramo na hranu koju jedemo kako bismo održali zdrava crijeva i učinkovit metabolizam, jednako je važno uzeti u obzir i pića koja pijemo. Određeni napici mogu imati loš utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Trista Best izdvojile su dvije opcije koje bismo trebali izbjegavati ako želimo održati dobro zdravlje crijeva i brz metabolizam.

1. Voćni sokovi

Voćni sokovi iz trgovine, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. "Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog udjela dodanog šećera i nedostatka vlakana", kaže Richards za SheFinds.

Ti sokovi često sadrže velike količine rafiniranog šećera za poboljšanje okusa, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi, među ostalim rizicima. Također, takvi skokovi mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, stanju koje smanjuje sposobnost tijela da regulira šećer u krvi i može dovesti do metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.

Richards naglašava da proces cijeđenja također uklanja većinu prirodnih vlakana koja se nalaze u cijelom voću, što je važno za usporavanje apsorpcije šećera i poticanje osjećaja sitosti.

"Bez vlakana tijelo brzo probavlja sok, što dovodi do povećane gladi i unosa kalorija", napominje ona. Ta kombinacija visokih razina šećera i malo vlakana može značajno poremetiti zdravlje metabolizma te pridonijeti debljanju i pretilosti.

2. Energetski napici

Energetska su pića popularna zbog svoje sposobnosti da podignu razinu energije, ali mogu predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje, posebno kada su u pitanju naša crijeva. 

"Energetska pića mogu biti štetna za zdravlje crijeva zbog visokog udjela kofeina i šećera, kao i prisutnosti umjetnih sladila i aditiva", ističe Best. Pretjerani unos kofeina može pretjerano stimulirati probavni sustav, što dovodi do problema poput gastritisa i refluksa kiseline.

Osim toga, visoka razina šećera u energetskim pićima potiče rast štetnih bakterija u crijevima, narušavajući ravnotežu mikrobioma. "Umjetni zaslađivači, poput sukraloze koji se nalaze u mnogim energetskim pićima, mogu negativno utjecati na raznolikost crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i metaboličkih poremećaja", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.