Studija otkrila neobičan znak demencije koji je lako previdjeti

Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju znakovi demencije, većina ljudi možda je svjesna zaboravljivosti. Iako svakako može biti zabrinjavajuće primijetiti da voljena osoba zaboravlja nedavne razgovore, gdje je stavljala često korištene predmete ili zakazane sastanke, to nije jedini rani znak demencije koji se može pojaviti.

Prema novoj studiji, promjena u brzini hodanja može biti znak demencije. Gerijatrica i stručnjakinja za demenciju, dr. Elizabeth Landsverk, objasnila je više o povezanosti brzine hoda i demencije.

Postoji povezanost između smanjenja brzine hoda i smanjenja kognitivnih funkcija

Studija je uzela u obzir 95 odraslih osoba u dobi od 60 ili više godina koje žive na Kubi. Nijedan od sudionika nije imao znakove kognitivnog oštećenja prije uključivanja u studiju, a svi su izvijestili da su blago fizički aktivni.

Istraživači su procijenili hod sudionika, kao i njihovu kogniciju, ispitanu kroz rezultate zajedničkog alata za provjeru kognitivnih oštećenja. Sudionici su također prošli EEG kako bi istraživači mogli vidjeti električnu aktivnost njihovog mozga.

Kada su prikupljeni svi podaci iz ovih različitih testova, istraživači su otkrili da postoji povezanost između smanjenja brzine hoda, smanjenja kognitivnih funkcija i abnormalnosti EEG-a. To je navelo istraživače da vjeruju kako bi pad brzine hoda mogao biti znak demencije.

Različite vrste demencije mogu utjecati na to kako brzo ili sporo netko hoda

Ipak, dr. Landsverk napominje da je važno prepoznati da je veza između brzine hoda i kognitivnog zdravlja korelacija; studija nije pokazala koja se promjena dogodila prva. "Sporiji hod mogao bi biti posljedica drugih stanja poput artritisa i neuroloških funkcija, da ne spominjemo Parkinsonovu bolest", rekla je za Parade.

Iako bi sporije hodanje moglo biti znak demencije, dr. Landsverk kaže da to obično nije jedan od prvih znakova koji uključuju lošu prosudbu, promjene raspoloženja i loše pamćenje. Osim toga, ističe da različite vrste demencije mogu utjecati na to kako brzo ili sporo netko hoda i kada se to događa.

"Dok vaskularna demencija često dovodi do poremećaja hoda, osobe s Alzheimerovom bolešću mogu pokazati blage promjene u hodu u ranim fazama bolesti, s postupnim pogoršanjem kako bolest napreduje", zaključila je dr. Landsverk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.