Šest razloga zašto su banane najbolje voće koje možete jesti prije treninga

Foto: Shutterstock

AKO ŽELITE nešto pojesti prije treninga, jedan od najboljih odabira mogla bi biti banana. Ovo voće je praktično za ponijeti dok idete na trening, a prepuno je esencijalnih nutrijenata i izvora energije. Banane su bogate ugljikohidratima i kalijem, koji pomažu s održavanjem energije, dok kalij poboljšava kondiciju. U nastavku donosimo šest razloga zašto su baš banane najbolje voće koje možete konzumirati prije treninga.

Bogate su ugljikohidratima

Osim što su ukusne, banane predstavljaju i izvrstan izvor ugljikohidrata koje tijelo razgrađuje u glukozu za energiju. Ta održiva energija koju dobivamo nakon konzumacije banana neophodna je tijekom treninga, posebno ako radite vježbe izdržljivosti za koje vam je potrebna sva snaga. 

Visok sadržaj kalija

Banane su izvrstan izvor kalija, minerala koji ima ključnu ulogu u funkcioniranju mišića i živčanih impulsa, prenosi Health Shots. Kada treniramo, znojimo se, a zahvaljujući kaliju iz banana koji nadoknađuje onaj kalij koji smo izgubili znojenjem, može spriječiti grčeve mišića i umor.

Lako su probavljive

Nutricionistica Susmita N. objašnjava da su banane odličan izbor za konzumaciju prije treninga jer nisu teške za želudac i lako se probavljaju. "To znači da nećete osjećati nelagodu u želucu dok vježbate", ističe nutricionistica.

Jedenje banana pomaže u oporavku mišića

Prema studiji iz 2018. godine, objavljenoj u časopisu PLoS One, banane mogu pomoći u oporavku mišića nakon vježbanja. U tome pomažu zahvaljujući kombinaciji ugljikohidrata i kalija. 

"Također, banane su dobar izvor vitamina B6, koji je neophodan za ponovnu izgradnju mišića nakon vježbanja", dodaje nutricionistica.

Osiguravaju vlakna i elektrolite

Banane sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu u sporom i ravnomjernom oslobađanju energije tijekom vježbanja. Osim toga, banane su prepune elektrolita, minerala koji pomažu regulirati ravnotežu tekućine u vašem tijelu. Elektroliti se gube znojenjem, a njihova nadoknada može spriječiti dehidraciju i poboljšati učinkovitost, prenosi Health Shots.

Pomažu sa smanjenjem upale

Banane smanjuju upalu mišića nakon treninga zbog prisutnosti spojeva poput fenola, karotenoida i fitosterola. Konzumiranje banane prije treninga pomaže u sporom i ravnomjernom otpuštanju glukoze iz jetre u mišiće zbog sadržaja vlakana. Smanjuje razdoblje iscrpljenosti za 10 do 15 posto.

Kao što je ranije istaknuto, banane sadrže kalij koji je potreban za održavanje dobrog zdravlja mišića i mišićne kontrakcije. Nutricionistica ističe da se "kalij gubi znojenjem, a niske razine kalija mogu uzrokovati iznenadne grčeve mišića, mučninu i nelagodu u trbuhu. Konzumiranje banane prije treninga brine o razini kalija u tijelu", zaključuje ona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.