FOTO:123rf
Dijetni/light proizvodi
Light namirnicama se često dodaju šećeri i drugi aditivi kako bi se nadoknadio nedostatak masti, tvrde stručnjaci Gary Taubes i Peter Attia iz organizacije Nutrition Science Initiative.
Preljev za salatu
Gotovi preljevi za salatu se rade s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo malo maslinova ulja, octa i ostalih začina po želji.
Gazirani sokovi
Gazirani sokovi sadrže nevjerojatan broj kalorija. "Oprostite Coca-Cola i Red Bull, ali ja nikad ne bih pila vaše napitke jer su krcati umjetnim zaslađivačima i kofeinom. Radije pijem espresso ili čaj", kaže nutricionistica Katharina Kaise iz tvrtke Freeletics.
Mesne prerađevine
Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje, tvrdi nutricionistica Kim Pearson iz organizacije BetterYou. Dodaje da je odrasla na farmi i da je vidjela kako tretiraju životinje, što je rezultiralo njenom odlukom da postane vegetarijanka. I toga se drži već 14 godina.
Margarin
"Izbjegavam margarin jer obiluje zasićenim mastima, kao i suncokretovo ulje. Radije bih vam savjetovala kokosovo ili maslinovo ulje", savjetuje nutricionistica Cassandra Barns.
Kineska hrana
"Masna, teška, presoljena hrana me napuhuje, a upravo je takva dostavna kineska hrana. Većinom se sastoji od pržene hrane pune ulja koju tijelo teško probavlja", kaže Faye Townsend iz organizacije Protein World.