Ako imate previše slobodnog vremena, čišćenje graha može biti jako zabavno

Foto: Index

KRAJEM kolovoza naše tržnice postaju sve bogatije svježim grahom u mahunama. Za razliku od zelenih i žutih mahuna, ovaj grah može se osušiti i pohraniti za kasniju upotrebu, ali svježi grah je prava poslastica. Mi smo trešnjevac u mahuni našli za 4 eura (30 kn) po kilogramu na tržnici na zagrebačkom Jarunu.

Kako odabrati svježi grah?

Svježi grah dolazi u mahunama koje su čvrste na dodir i grube teksture. Unutar mahuna nalaze se zrna graha, koja postaju mekana i punog okusa kada se skuhaju, idealna za razna jela.

Kada ga kupujete, potražite mahune koje su čvrste na dodir. Birajte one koje izgledaju svježe, bez oštećenja ili tamnih mrlja. Kao i kod većine povrća, birajte one mahune koje vam se čine teške za svoju veličinu.

Kako očistiti grah?

Čišćenje graha nije samo jednostavan postupak već i zabavna aktivnost koja nas vraća u djetinjstvo. Mnogi od nas sjećaju se kako smo kao djeca s veseljem pomagali bakama u ovom zadatku. Uključite cijelu obitelj u ovaj postupak, stvorite zajedničke uspomene i uživajte u kvalitetno provedenom vremenu.

Kada su zrna graha zrela, mahuna se s lakoćom otvara pritiskom prstiju. Nakon toga zrna možete lako prstima izvaditi iz mahune.

Kako pohraniti svježi grah?

Neočišćeni grah čuvajte u papirnatoj vrećici ili ga lagano omotajte u plastiku i držite u hladnjaku. Očišćeni grah treba držati pokriven i na hladnom mjestu do tri dana. Ako želite, svježi grah možete i zamrznuti. Položite zrna na pladanj ili lim za pečenje i zamrznite. Nakon nekoliko sati prebacite ih u vrećicu i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci.

Kako sušiti grah?

Nakon čišćenja graha iz mahuna preporučljivo je odabrati najzdravija i najčvršća zrna za sušenje. Nakon što ih operete dobro ih posušite krpom. Položite ih na čistu mrežu ili rešetku u jednom sloju pazeći da se ne preklapaju. Mrežu ili rešetku postavite na sunčano i prozračno mjesto.

Važno je redovito okretati grah kako bi se ravnomjerno osušio, a proces može trajati nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Kada grah postane tvrd na dodir i ne može se lomiti, sušenje je završeno. Pohranite ga u staklenke s čvrsto zatvorenim poklopcem ili u platnene vrećice i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

Kako koristiti svježi grah?

Svježi grah odličan je u raznim juhama, varivima, gulašima, ali i u kombinaciji s piletinom i govedinom. Kuhajte ga u slanoj vodi s malo svježeg začinskog bilja, ohladite i dodajte u salate ili variva.

Većina svježeg graha kuha se 20 do 30 minuta pa ga dodajte u recepte prema potrebi.

>> Sve o grahoricama i jako dobri recepti koji će vas oduševiti, bez pretjerivanja

>> Jede nam se grah, a teško je izabrati samo jedan od ovih 10 top recepata

>> Imamo originalni recept za grah iz JNA, točan u gram

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.