Desert koji Britanci obožavaju, a nastao je u ratno vrijeme u nestašici namirnica

Foto: Shutterstock

CRUMBLE je desert koji je na našim prostorima poznat i kao drobljenac, a popularan je u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu. Jednostavan je i svestran - u njemu uživamo i ljeti kad je u sezoni voće poput jagoda i višanja, ali i zimi kad je još vruć. Zimi možemo koristiti višnje iz kompota, brusnice koje su se tek pojavile u dućanima, zamrznute šljive ili jabuke koje su sada najslađe. 

Jednostavan, prilagodljiv i sezonalan desert

Inače, crumble je nastao u Velikoj Britaniji tijekom Drugog svjetskog rata kao ekonomična alternativa tradicionalnim pitama. Mi ga rado zovemo i "pita u malom", a posebno ga vole oni koji preferiraju nadjev umjesto tijesta.

Za vrijeme rata, zbog nestašice maslaca i šećera tijesto za pite zamijenjeno je smjesom od brašna, maslaca i šećera. Za smjesu za crumble koristilo se znatno manje sastojaka nego za pitu, pa se tako i recept mogao prilagođavati ovisno o količini dostupnih namirnica. 

Jednostavan je i prilagodljiv pa je tako postao popularan diljem svijeta. Sezonalan je, baš kao i pite, a sezonski se voće u crumbleu samo mijenja. 

Potrebni sastojci

Koriste se jednostavni sastojci, evo što će vam sve trebati. 

  • jabuke (ili neko drugo voće po želji) 
  • šećer
  • limunov sok 
  • gustin
  • brašno
  • maslac
  • voda
  • cimet, klinčić, sol 
  • zobene pahuljice - nisu se koristile u originalnom receptu, ali neki ih vole zbog hrskavosti
  • sladoled za posluživanje po želji 

Kako se priprema 

Pripremite jabuke ili neko drugo voće - jabuke očistite, ogulite i narežite ih na kockice. Pomiješajte ih sa šećerom, gustinom i limunovim sokom i ostavite da odstoje dok pripremate tijesto. 

Mrvičasto tijesto pripremite tako da pomiješate brašno, maslac, sol, vodu, šećer i začine po želji. Koristite male, okrugle keramičke kalupe za pečenje. Namastite kalupe maslacem pa u njih rasporedite jabuke. Prekrijte ih mrvičastim tijestom i pecite dok tijesto ne porumeni. Servirajte još toplo i po želji uz kuglicu sladoleda od vanilije. 

Cijeli recept za crumble s jabukama pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.