Đurđevačku pogaču s orasima žene su radile od mladosti, imamo starinski recept

Foto: Slatka kuharica

U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić zaputila se u Đurđevac, gdje je uz pomoć domaće kuharice Mirjane Mišulin naučila kako pripremiti jedan starinski kolač - tradicionalnu pogaču z oreji. 

Đurđevac je inače poznat po svojoj povijesti i legendi o picokima, a prema priči, Đurđevčani su se od turske opsade obranili tako da su iz topa ispalili pijetla. No ovaj se put radilo o mirisnoj i raskošnoj pogači. 

Priprema se od jednostavnih sastojaka - od brašna, masti, šećera i oraha. Gospođa Mirjana ispričala je kako ovu pogaču radi od svoje mladosti, kao i skoro svaka žena iz njenog kraja. Objasnila je i kako se u pripremi koristi polka - krpa pravilnih oblika na kojoj se nekoć mijesilo tijesto, prekrivalo, a u njoj se i nosila hrana u polje. 

Za orahe kaže kako su se nekoć tukli u drvenom mužaru, nakon čega su ostali grubi, a opet dovoljno sitni za pogaču. Rekla je i kako su grublje usitnjeni orasi bolji jer su masniji, a i daju hrskavu teksturu. 

Recept za pogaču z oreji 

Evo koji su sastojci potrebni za pogaču s orasima. 

  • glatko brašno
  • mlaka voda
  • sol
  • žlica masti 
  • šećer
  • orasi 
  • mast za mašćenje lima za pečenje 

U brašno dodajte sol, žlicu masti i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu krpu, zamotajte i ostavite da se odmori. U međuvremenu istucite orahe pa pomiješajte sa šećerom.

Razvaljajte tijesto i pospite dijelom smjese oraha i šećera. Lagano utisnite u tijesto, preklopite tijesto pa pustite da kratko odmori. Ponovite postupak još dva puta. Zadnji (treći) put tijesto oblikujte u formu protvana u kojem ćete peći.

Namastite lim za pečenje, stavite pogaču i poravnajte. Gornju koru prošarajte u obliku romba nožem i nabockajte vilicom pa ispecite. Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Recept za hrskave pločice s oreji

Petra je, kao i uvijek, pripremila svoju modernu verziju tradicionalnog jela. Evo koje je sastojke koristila.

Za pločice: 

  • šećer
  • NH pektin 
  • maslac
  • med
  • sjeckani tostirani orasi
  • mlijeko 

Za karamelizirane orahe: 

  • orasi
  • šećer
  • voda

Za kremu od mascarponea: 

  • mascarpone
  • mahuna vanilije
  • med

Zagrijte mlijeko, med i maslac, pa dodajte šećer s pektinom i kuhajte dok smjesa ne zakipi. Tostirajte orahe, pa kratko prokuhajte i maknite s vatre. Stavite u manju posudu i ohladite u hladnjaku. 

Ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice pa složite na papir za pečenje. Stavite peći dok se smjesa ne razlije i dobije boju svijetlog karamela. Pustite da se malo ohladi pa izrezivačem oblikujte krugove. Pripremite kremu tako da sjedinite mascarpone s vanilijom i malo meda.

Pripremite i karamelizirane orahe tako da pomiješate šećer i vodu pa zakuhate. U kipući sirup dodajte orahe i kuhajte dok se sirup ne pretvori u karamel. Sipajte na papir za pečenje. Krugove koje ste izrezali lijepite kremom i pospite karameliziranim orasima.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.