Portugalski sir proglašen najboljim na svijetu, a jedan hrvatski osvojio je zlato

Foto: Shutterstock

U PORTUGALSKOM gradu Viseu održano je prestižno natjecanje World Cheese Awards 2024./25. Ovogodišnje je natjecanje oborilo rekord s 4786 sireva iz 47 zemalja, koje je ocjenjivalo čak 240 sudaca iz 40 država, a prvo je mjesto zauzeo portugalski sir Queijo de Ovelha Amanteigado.

Ovaj meki sir od ovčjeg mlijeka proglašen je najboljim sirom na svijetu, a proizvodi ga mala tvrtka Quinta do Pomar sa svega 10 zaposlenika u Soalheiri. Među 14 finalista bila su četiri švicarska sira, tri iz Italije, dva iz Španjolske te po jedan iz Portugala, Brazila, SAD-a, Norveške i Njemačke.

Top 14 sireva

1. Queijo de Ovelha Amanteigado (Portugal)
2. Tea Fondada (Švicarska)

3. Alpenhorn Mifroma (Švicarska)
4. La Cava Barus García-Baquero (Španjolska)
5. Bayley Hazen Blue (SAD)
6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco (Italija)
7. Blugins (Italija)
8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese from Thurgau (Švicarska)
9. Passionata (Brazil)
10. Snertingdal ysteri Godbiten (Norveška)
11. Alte Hexe 9 Monate gereift (Švicarska)
12. Valleclaro (Španjolska)
13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse (Njemačka)
14. Tatie (Italija)

Hrvatski sirevi osvojili tri medalje

Sirana Gligora ostvarila je izniman uspjeh osvojivši tri medalje - zlatnu medalju za Kolan sir odležan u vinskom moštu, srebrnu medalju za ekstra stari Paški sir te brončanu medalju za Žigljen sir odležan u komini višnje maraske.

Kako je izgledalo ocjenjivanje?

Među sucima bili su stručnjaci poput tehnologa i ocjenjivača sira, chefova, novinara, kao i kupaca i trgovaca, a tijekom trostrukog procesa ocjenjivanja sirevi su analizirani prema strogim kriterijima: izgled, aroma, tekstura, osjećaj u ustima i okus. Svaki sir dobio je bodove koji su određivali hoće li osvojiti brončanu, srebrnu, zlatnu medalju ili ostati bez odličja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.