NEDAVNO je u Milanu održano Svjetsko prvenstvo panettonea, blagdanskog kolača koji se za Božić i Novu godinu pravi u Italiji, najviše na području Milana, no popularan je i u ostatku Europe, pa i kod nas.
U natjecanju su sudjelovala 24 pekara i slastičara iz Europe, Azije, Latinske Amerike, SAD-a i Australije, a svatko je od njih svoj panettone morao ispeći od namirnica koje su proizvedene u Italiji. Od 24 panettonea najboljim je proglašen onaj koji je ispekao Meksikanac Tonatiuh Cortés iz slastičarnice Suca'l iz Barcelone.
Tajna uspjeha u starteru
Cortés je uvjeren da je tajna uspjeha njegovog panettonea u sourdough starteru koji i inače koriste u proizvodnji, a ovo mu nije prva nagrada za panettone. Naime, njegov je panettone još 2019. godine proglašen najboljim u Španjolskoj.
Drugo mjesto na natjecanju osvojio je Pasquale Pesce, vlasnik talijanske slastičarnice Pesce de Avella, a treći je Maurizio Sarioli, također iz talijanske slastičarnice i pekarnice Forneria Il Pane.
Što je panettone?
To je kruh koji se pravi od mekanog tijesta koje je punjeno raznim slatkim sastojcima, poput kandiranog citrusnog voća, grožđica i orašastih plodova, a u njega može ići i čokolada. Sama priprema i nije toliko jednostavna, pa ga Talijani danas radije kupuju nego što ga sami pripremaju kod kuće.
Naime, sam proces dizanja tijesta traje nekoliko dana, zbog čega je kolač toliko pahuljast, a zatim se peče u visokom kalupu cilindričnog oblika, što mu daje taj jedinstveni kupolasti izgled. Na samome kraju proces hlađenja kolača uključuje naopako vješanje štruce kako bi se spriječilo urušavanje kupole.