Najbolji panettone na svijetu radi Meksikanac, znamo i gdje se može kupiti

Foto: Shutterstock

NEDAVNO je u Milanu održano Svjetsko prvenstvo panettonea, blagdanskog kolača koji se za Božić i Novu godinu pravi u Italiji, najviše na području Milana, no popularan je i u ostatku Europe, pa i kod nas.

U natjecanju su sudjelovala 24 pekara i slastičara iz Europe, Azije, Latinske Amerike, SAD-a i Australije, a svatko je od njih svoj panettone morao ispeći od namirnica koje su proizvedene u Italiji. Od 24 panettonea najboljim je proglašen onaj koji je ispekao Meksikanac Tonatiuh Cortés iz slastičarnice Suca'l iz Barcelone.

Tajna uspjeha u starteru

Cortés je uvjeren da je tajna uspjeha njegovog panettonea u sourdough starteru koji i inače koriste u proizvodnji, a ovo mu nije prva nagrada za panettone. Naime, njegov je panettone još 2019. godine proglašen najboljim u Španjolskoj. 

Drugo mjesto na natjecanju osvojio je Pasquale Pesce, vlasnik talijanske slastičarnice Pesce de Avella, a treći je Maurizio Sarioli, također iz talijanske slastičarnice i pekarnice Forneria Il Pane. 

Što je panettone?

To je kruh koji se pravi od mekanog tijesta koje je punjeno raznim slatkim sastojcima, poput kandiranog citrusnog voća, grožđica i orašastih plodova, a u njega može ići i čokolada. Sama priprema i nije toliko jednostavna, pa ga Talijani danas radije kupuju nego što ga sami pripremaju kod kuće. 

Naime, sam proces dizanja tijesta traje nekoliko dana, zbog čega je kolač toliko pahuljast, a zatim se peče u visokom kalupu cilindričnog oblika, što mu daje taj jedinstveni kupolasti izgled. Na samome kraju proces hlađenja kolača uključuje naopako vješanje štruce kako bi se spriječilo urušavanje kupole.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.