Ako volite kestenje, ove manifestacije u listopadu nikako ne smijete propustiti

Foto: Shutterstock

KESTENI su još jedan plod koji nas podsjeća na jesen, a uskoro stiže njihova sezona. Kuhani, pečeni, u desertima - ne znamo kako ih više volimo jesti, a ako ste i vi ljubitelji ovog jesenskog ploda, dobra vijest je da se ovog listopada održavaju čak dvije manifestacije posvećene kestenju. Imamo detalje.

Kestenijada

Gdje: Hrvatska Kostajnica
Kada: 4. - 6. listopada

Kestenijada je jedna od najvećih jesenskih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, koja će se ove godine održati 27. put. Slavi dolazak kestena, mnogima omiljenog jesenskog ploda koji je na području Banovine i Pounja sveprisutan u gastronomiji, zahvaljujući velikim šumama kestena koje okružuje brojna ovdašnja naselja.  

Tijekom tri dana manifestacije izmijenit će se oko 1000 izvođača, od KUD-ova, limene glazbe, mažoretkinja, plesnih skupina, ali i poznatijih izvođača kao što su bend Diktatori i Giuliano, Mia Dimšić i Dalmatino, a poseban naglasak bit će na gastro ponudi i gastro showu, u čijem će središtu biti jela od kestena.

Na više lokacija u gradu peći će se kesteni na posebnim pećima za kesten - dagarama, još jednim zaštitnim znakom Kestenijade, ali i druge posebnosti kostajničke kuhinje kao što su sušeni rezanci od buče. Održat će se i ekosajam, gdje će se moći degustirati i kupiti razni eko proizvodi, a velik broj lokalnih i regionalnih OPG-ova i obrta prezentirat će svoje autohtone, tradicionalne i zanimljive proizvode. 

Osim slanih i slatkih jela od kestena, posjetitelji će moći uživati u pečenom volu, janjetini, odojku, kotlovini, roštilju, gulašu i ostalom, a za vikend od prijepodnevnih sati kreće organizirani prijevoz posjetitelja do šume kestena, gdje se mogu prošetati i sami si nabrati ove plodove. 

Festival kestena

Gdje: Petrinja
Kada 12. i 13. listopada

Još jedna manifestacija posvećena ovom jesenskom plodu održat će se vikend kasnije, i to u Petrinji, a riječ je o Festivalu kestena. U subotu, 12. listopada, dan započinje Planinarskom kestenijadom na Hrastovačkoj gori, a od 11 do 17 sati kod Planinarskog doma Matija Filjak posjetitelje očekuju zabavni glazbeni program, rekreativni sadržaji uz sportske animatore, ali i bogata gastronomska ponuda s posebnim naglaskom na pečene kestene i kolače od kestena. 

Posjetitelji će moći uživati i u domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, kao i suvenirima i radovima kulturnih udruga. Nedjeljni program na Strossmayerovom šetalištu donosi brojne aktivnosti od 10 do 18 sati. Posjetitelji će moći uživati u Festivalu igračaka, bogatoj gastronomskoj ponudi, pečenim kestenima, kolačima od kestena te ponudi domaćih proizvoda i suvenira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.