Baš nas je razočarao ovaj burger za 55 kuna. Šteta

Foto: Index

VOLIMO pojesti dobar burger. Dobar znači da je pecivo fino, idealan bi bio neki slatkasti i mekani brioš, meso deblje i ne prepečeno, nego sočno, a što se dodataka tiče - tu nam je manje definitivno više, tako da su umak i dvije do tri vrste svježeg i/ili ukiseljenog povrća skroz dovoljni.

Ali nekad se zaželimo nekog povrtnog i lakšeg obroka, a jučer nam se baš jelo nešto vegansko. Sjetili smo se Simple Greena na zagrebačkoj Martinovki (Zelinska 7) pa smo otišli vidjeti čega ima. Dnevno jelo bila je pizza od palente, a iako volimo palentu, tog nam se trena baš nije jela.

Zapeli smo za burgere

Foto: Index

Okrenuli smo drugu stranu menija i vidjeli burgere. Pa tko ne bi htio pojesti dobar burger, čak i u veganskoj varijanti? Uzeli smo cheeseburger koji se sastoji od peciva, popečka s veganskim sirom, povrćem, majonezom i BBQ umakom.

Nude dvije vrste popečka

Inače, ovaj popečak koji smo jeli na meniju je označen jednom zvjezdicom* i njegov je sastav grašak 64%, zobene pahuljice 27%, protein konoplje 4%, kukuruzni škrob 2.5%, začini 1%, sol 0.5%, luk 0.4%, češnjak 0.3%, papar 0.3%.

Postoji još jedan koji je označen dvjema zvjezdicama** i sastojci koji su navedeni su cikla, povrće, soja, začini, no uz to stoji napomena: "Točne odnose sastojaka čekamo od proizvođača." Za ovaj naš s jednom zvjezdicom rečeno nam je kako ga rade oni sami.

Veganski cheeseburger (55 kn)

Foto: Index

Pecivo ovog burgera je skroz obično hambi-pecivo i prilično bezveze, ali popečak je zaista dobar. Bilo je premalo umaka, pa i zelene salate, a malo previše ribane mrkve, koja je preuzela okus. Razlika između običnog i cheeseburgera je u šniti veganskog sira pa je ovaj pet kuna skuplji (obični je 50 kn). Sve je skupa bilo suhonjavo, a znamo da može puno bolje.

Peciva ne bi trebala biti problem

Što se peciva tiče, hrvatske su se craft pekare posljednjih nekoliko godina ozbiljno razvile i znamo da postoji ponuda veganskih brioš peciva, ali i integralnih, pa i onih malo konkretnijih - s dodatkom brašna konoplje. Takve smo jednom prilikom probali kod Mitra (Barcode Mitra na Voltinom) čije veganske burgere nije lako zaboraviti - nisu bili suhi zbog dodatka kremastog domaćeg humusa, a onu slatku notu dobivali su tako jednostavno - s malo tanko narezanog sezonskog svježeg voća, primjerice kruške ili jabuke.

Sirova voćna torta od borovnice (29 kn)

Foto: Index

Ipak nam je ručak na kraju popravila sirova voćna torta od borovnice koja je bila baš sočna, dostatno slatka, jako kremasta i ništa joj nije falilo, tako da bi je bez problema pojeli i oni kojima se na riječi vegan i "raw" diže kosa na glavi. S obzirom na to da s burgerima nismo imali sreće koliko smo očekivali, sljedeći put u Simple Greenu naručujemo nešto drugo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.