VOLIMO pojesti dobar burger. Dobar znači da je pecivo fino, idealan bi bio neki slatkasti i mekani brioš, meso deblje i ne prepečeno, nego sočno, a što se dodataka tiče - tu nam je manje definitivno više, tako da su umak i dvije do tri vrste svježeg i/ili ukiseljenog povrća skroz dovoljni.
Ali nekad se zaželimo nekog povrtnog i lakšeg obroka, a jučer nam se baš jelo nešto vegansko. Sjetili smo se Simple Greena na zagrebačkoj Martinovki (Zelinska 7) pa smo otišli vidjeti čega ima. Dnevno jelo bila je pizza od palente, a iako volimo palentu, tog nam se trena baš nije jela.
Zapeli smo za burgere
Okrenuli smo drugu stranu menija i vidjeli burgere. Pa tko ne bi htio pojesti dobar burger, čak i u veganskoj varijanti? Uzeli smo cheeseburger koji se sastoji od peciva, popečka s veganskim sirom, povrćem, majonezom i BBQ umakom.
Nude dvije vrste popečka
Inače, ovaj popečak koji smo jeli na meniju je označen jednom zvjezdicom* i njegov je sastav grašak 64%, zobene pahuljice 27%, protein konoplje 4%, kukuruzni škrob 2.5%, začini 1%, sol 0.5%, luk 0.4%, češnjak 0.3%, papar 0.3%.
Postoji još jedan koji je označen dvjema zvjezdicama** i sastojci koji su navedeni su cikla, povrće, soja, začini, no uz to stoji napomena: "Točne odnose sastojaka čekamo od proizvođača." Za ovaj naš s jednom zvjezdicom rečeno nam je kako ga rade oni sami.
Veganski cheeseburger (55 kn)
Pecivo ovog burgera je skroz obično hambi-pecivo i prilično bezveze, ali popečak je zaista dobar. Bilo je premalo umaka, pa i zelene salate, a malo previše ribane mrkve, koja je preuzela okus. Razlika između običnog i cheeseburgera je u šniti veganskog sira pa je ovaj pet kuna skuplji (obični je 50 kn). Sve je skupa bilo suhonjavo, a znamo da može puno bolje.
Peciva ne bi trebala biti problem
Što se peciva tiče, hrvatske su se craft pekare posljednjih nekoliko godina ozbiljno razvile i znamo da postoji ponuda veganskih brioš peciva, ali i integralnih, pa i onih malo konkretnijih - s dodatkom brašna konoplje. Takve smo jednom prilikom probali kod Mitra (Barcode Mitra na Voltinom) čije veganske burgere nije lako zaboraviti - nisu bili suhi zbog dodatka kremastog domaćeg humusa, a onu slatku notu dobivali su tako jednostavno - s malo tanko narezanog sezonskog svježeg voća, primjerice kruške ili jabuke.
Sirova voćna torta od borovnice (29 kn)
Ipak nam je ručak na kraju popravila sirova voćna torta od borovnice koja je bila baš sočna, dostatno slatka, jako kremasta i ništa joj nije falilo, tako da bi je bez problema pojeli i oni kojima se na riječi vegan i "raw" diže kosa na glavi. S obzirom na to da s burgerima nismo imali sreće koliko smo očekivali, sljedeći put u Simple Greenu naručujemo nešto drugo.