Slavonska grickalica koja je pomalo pala u zaborav, a tradicionalno se pravi zimi

Foto: TZ općine Cernik/Borna Subota

CERNIČKI ćuptet autentični je i pikantni slavonski snack, ali i prepoznatljiv suvenir Cernika. Ovaj autentični cernički specijalitet tradicionalno se priprema ujesen ili zimu, u vrijeme svinjokolje, i to od tijesta i svinjskog mesa, točnije smjese kojom se pune i kobasice, a njegova priprema upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovi zalogajčići od prhkog tijesta u koje je umotano najbolje meso domaće slavonske kobasice danas su idealno predjelo, svojevrsni kanape kao ukusni omaž tradiciji. Iako je pomalo pao u zaborav, sada ga se opet prisjećamo jer je dobio još jednu potvrdu kvalitete i autentičnosti.

Naime, na dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma, održanoj 17. siječnja u Vukovaru, pikantni slavonski "finger food" nagrađen je brončanom poveljom. Prilika je to da se prisjetimo kako se pravi ovaj poznati slavonski snack, a u nastavku donosimo odličan recept.

Potrebni sastojci

Za pripremu tradicionalnih cerničkih ćupteta trebat će vam:

  • glatko brašno
  • bijelo vino
  • svinjska mast
  • sol
  • kvasac
  • meso domaće slavonske svinje.

Kako ih napraviti

U posudu stavite sve sastojke za tijesto – brašno, vino, otopljenu svinjsku mast, sol i kvasac te umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine pa ga izrežite na kvadratiće.

U sredinu svakog kvadratića stavite prstohvat mesa, a onda podignite krajeve ćupteta prema gore tako da omotate meso. Rubove dobro utisnite prstima. Ćuptete slažite u namašćenu posudu za pečenje pa pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta.

Cijeli recept s točnim sastojcima pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.