Bobana je magistra farmacije čije recepte prati više od 100 tisuća ljudi, pričali smo

Foto: Bobana Jovanović

NA INSTAGRAMU ju prati više od 100 tisuća ljudi, a njezini videi na TikToku imaju preko milijun pregleda. Razgovarali smo s Bobanom Jovanović, magistrom farmacije iz Beograda koja u slobodno vrijeme kuha i peče, a svoje recepte dijeli na Instagramu i TikToku.

Pored svog primarnog zanimanja, Bobana se bavi kreiranjem kulinarskih videa i fotografija za društvene mreže, ali pruža i kreativne usluge restoranima i poznatim brendovima koji joj se sviđaju i koje koristi. Sve je započelo za vrijeme pandemije, kada je krenula objavljivati sadržaj na društvenim mrežama.

Najviše objavljuje deserte

"Prvo sam započela kreiranje sadržaj na Instagramu, gdje me prati preko 100 tisuća divnih ljudi, a zajedno s time sam počela dijeliti videa i na Tik Toku. Sve je počelo za vrijeme pandemije kada smo većinu vremena svi provodili u kućama", kaže nam Bobana, koja na društvenim mrežama primarno objavljuje recepte, i to ponajviše za deserte.

I sama kaže da je veći ljubitelj slatkih nego slanih jela, zbog čega ih i češće priprema, a najviše ih voli pripremati za druge - brata, sestru, ukućane… A i u njezinoj kući oduvijek se nešto kuhalo i peklo.

"U mom domu se oduvijek pripremala domaća hrana, uz mamu i bake, uvijek sam uživala u pripremi deserata. Otuda je proizašla ljubav prema kuhanju. Željela sam podijeliti svoje recepte s drugima i izuzetno sam zahvalna što je toliko ljudi podržalo moje kreacije", govori Bobana.

Budući da je po struci magistra farmacije, pitali smo ju što više voli - rad u struci ili stvaranje sadržaja za društvene mreže. Ona priznaje, voli i jedno i drugo, no više naginje prema društvenim mrežama. Ipak, to ne smatra poslom.

Farmacija ili društvene mreže?

"Volim zaista i jedno i drugo, možda malo više kreiranje sadržaja za društvene mreže, jer je kreativno, a i upoznajem divne ljude. S druge strane bilo bi mi žao da pet godina studiranja vrlo zahtjevnog fakulteta bacim u vodu. Snimanje za društvene mreže ne smatram poslom, jer je zaista zabavno i uvijek jedva čekam snimati", kaže Bobana, kojoj je savršena kombinacija raditi u struci i uz to snimati za društvene mreže.

Bobana je s nama podijelila i neke svoje omiljene recepte - kaže da najviše voli kremaste torte i kolače, a posebno je izdvojila ledene kocke, čokoladni kolač s pistacijama i Kinder malina tart. Pisani recept za ledene kocke možete pronaći ovdje, a ona u svom TikTok videu u nastavku objašnjava kako se kolač radi, korak po korak.

@recepti_bajms 🤍LEDENE KOCKE🤍 Sastojci: 6 jaja 6 kašika šećera 2 kašike ulja 6 kašika brašna pola praška za pecivo 4 kašike kakaa 4 čaše vide 1 čaša šećera 800m mleka 10 kašika šećera 200ml mleka 2 jaja 2 kesice pudinga od vanile 4 kašike brašna 250g margarina 15 kašika šlaga 150ml mleka 2 istopljene štangle čokolade Priprema: Umutite mikserom jaja sa šećerom dok se ne udvostruče i pobele, a onda dodajte ulje, prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao te sjedinite. Sipajte u nauljen i pobrašnjen pleh i pecite u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 min (ili kraće zavisi od rerne). Dok se kora hladi napravite šerbet, sipajte u šerpicu vodu i šećer i ostavite da proključa. Kada proključa ostavite još nekih 5min da ključa pa sklonite sa ringle. Koru izbockajte svuda nožem ili čačkalicom pa prelijte šerbet, najbolje bi bilo malo po malo (sačekate da upije malo, pa dodate još..). 800ml mleka i šećer stavite da provri a jaja, puding od vanile, brašno i 200ml mleka pomešajte sa strane, te dodajte u provrelo mleko i skuvajte puding. Ostavite da se ohladi (ne sme vreo da bude) Margarin umutite penasto pa u to dodajte prohladjen puding i sve sjedinite. Sipajte preko korice koja je upila šerbet. Istopite dve štangle čokolade (ako to radite u mikrotalasnoj biće vam potrebna i kašičica ulja). Šlag umutite s mlekom penasto i dodajte istopljenu čokoladu i sjedinite. Stavite preko kolača. Po želji narendajte čokoladu i ostavite da se dobro stegne, mada mi nekad ne možemo da dočekamo pa jedemo dok je još vruć iz pleha😂 Uživajte🫶🏽 • • • #ledenekocke #easyrecipes #jednostavnirecepti #mojirecepti #recepti_bajms ♬ original sound - bobanaj

Vrlo je zanimljiv i kolač od čokolade i pistacija s čak tri kreme - od bijele čokolade, mliječne čokolade i pistacija. Video recept za ovaj desert možete pronaći u nastavku, a ovdje je pisana verzija recepta.

@recepti_bajms 🤍PISTAĆ ČOKOLADNI KOLAČ🤍 Sastojci: 200g mlevenog keksa 100g istopljenog putera 100g mlevenog keksa 150g mlečne čokolade 150g bele čokolade 4 kašike pistać krema 150ml zagrejane slatke pavlake 3 kašike maskarpone sira 200ml umućene slatke pavlake Pola kremfixa Priprema: Sve sastojke sa sloj od keksa sjedinite mikserom, te utisnite u kalup. 150ml slatke pavlake zagrejte (ne sme da ključa), pa prelijte preko mlečne, bele čokolade i pistać krema i sjedinite. Ukoliko se ne otopi čokolada stavite je na paru i otopite. U svaki fil dodajte po kašiku maskarpone sira. 200ml slatke pavlake umutite mikserom sa kremfixom, pa dodajte podjednako u svaki fil i sjedinite špatulom. Preko sloja od keksa ređajte fil od mlečne čokolade, zatim od bele čokolade, pa od pistać krema. Ukrasite pistać kremom po želji i ostavite da se dobro stegne. Možete staviti i u zamrzivač na sat ipo-dva ako vam se žuri. Uživajte!🥰 • • • #pistacchio #raspberry #pistacchiocake #pistaćkolač #pistactorta #triolada #belacokolada #maline #pistacmalina #nobake #nobakedessert #jednostavnirecepti #lakirecepti #recepti_bajms ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Još jedan odličan recept koji je s nama podijelila je recept za Kinder malina tart. Ovo je odlična kombinacija Kinder čokolade i malina, a kolač je vrlo jednostavan jer se ne peče. U nastavku možete pronaći video recept, a pisanu verziju recepta pronađite ovdje.

@recepti_bajms 🤍KINDER MALINA TART🤍 Sastojci: 350g mlevenog keksa 125g istopljenog putera 135ml mleka 200g malina 1 kašika vode pola kesice želatina+1,5 kašika vode (da nabubri) 250ml slatke pavlake 300g kinder čokolade 2-3 kašike maskarpone sira Priprema: Sjedinite mleveni keks, istopljen puter i mleko mikserom, pa utisnite u klup za tart i odložite u frižider. Maline prokuvajte sa kašikom vode iznječite. Kada potpuno omekšaju dodajte nabubreli želatin i izmešajte. Ostavite koji minut da se prohladi, pa prelihte preko sloja od keksa i stavite u frižider. Zagrejte do ključanja slatku pavlaku, pa prelijte preko kinder čokolade i izmešajte žicom da se čokolada potpuno otopi u slatkoj pavlaci (ukoliko se ne otopi, stavite na paru i otopite). Dodajte maskarpone sir i sve sjedinite, te sipajte preko malina sloja. Ukraiste po želji i ostavite da se dobro stegne! Uživajte!💕 • • • #kinder #kindermalina #kindertart #malinatart #kindercake #nobakedessert #jednostavnirecepti #lakirecepti #easyrecipes #recepti_bajms ♬ Natural Emotions - Muspace Lofi

"Želim dodati da sam jako sretna i ponosna na sve što sam do sada uspjela, ali ovo je tek početak i uzbuđena sam za sve novo što dolazi. Ustrajte u onome što volite, budite unikatni i ljudi će to prepoznati", kaže Bobana za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.