Ovaj jesenski napitak hit je u Starbucksu, a vrijeme je da ga pripremite kod kuće

Foto: Shutterstock

JESEN samo što nije stigla, a iako su temperature još visoke, to nas ne sprečava da uživamo u sezonskim napitcima, koje možemo pripremati na razne načine. U sezoni tikvi i bundeva moramo spomenuti i jedan popularni jesenski napitak na bazi kave - Pumpkin Spice Latte, odnosno kavu s okusom bundeve i omiljenih jesenskih začina. 

Starbucks i simbol jeseni

Ovu je kavu proslavio Starbucks još 2003. godine kad je uvedena kao dio jesenske sezonske ponude. Zbog izuzetno pozitivne reakcije kupaca uvrštena je u stalnu sezonsku ponudu od kraja kolovoza do kraja jeseni. Napitak je od tada omiljen diljem svijeta, a postao je i simbol jeseni. 

@nadsfood YOUR PUMPKIN SPICE LATTE RECIPE IS HERE 🧡 INGREDIENTS 1-2 tbsp pumpkin purée (2 for stronger taste, 1 for mild) 3/4 cup hot milk 1 shot of coffee or espresso 2 tbsp pumpkin spice syrup or any other sweetner 2 tsp pumpkin spice mix (recipe below and on screen) Whipped cream for topping and sprinkle of spice STEPS first mix 2tbsp pumpkin pureé with 2tsp pumpkin spice mix and 2 tbsp pumpkin spice syrup Add 3/4 hot milk 1 shot of coffee or espresso Then cream ontop (optional) and sprinkle of spice HOW TO MAKE HOMEMADE PUMPKIN SPICE (only use 2 tsp of this per mug of latte) 1 tbsp cinnamon powder 1 tsp ginger powder 1/2 tsp clove powder 1/2 tsp ground nutmeg #pumpkin #pumpkinseason #pumpkinspice #psl #starbucks #september #fall #autumn #autumnvibe #coffee #gilmoregirlstiktok ♬ original sound - Nads

Kakav je to napitak

Radi se o toplom napitku na bazi espressa, a sadrži pire od bundeve, mješavinu začina poznatu kao "pumpkin spice" - mljeveni cimet, đumbir i muškatni oraščić - a dodaju se i mlijeko, šećer i po želji šlag na vrhu. Začini ovom napitku daju karakterističnu aromu i pobuđuju jesenski ugođaj, a ako napitak pripremate bez bundeve, i sami začini bit će dovoljni da vaša kava dobije tu posebnu aromu.

Originalni Starbucksov recept iz 2003. godine nije sadržavao bundevu, nego se pripremao samo s mješavinom začina. Prava bundeva dodana je u recept tek 2015. kao odgovor na zahtjeve kupaca koji su željeli prirodnije sastojke. U kreiranju okusa tim za razvoj novih proizvoda Starbucksa inspirirao se pitom od bundeve, koja je u ovo doba u Americi vrlo popularna, a karakterizira je gotovo isti okus mješavine začina koja se koristi i u kavi s bundevom. 

Nakon lansiranja prodano je više od 600 milijuna kave od bundeve, čime je dobila status jednog od najuspješnijih sezonskih proizvoda. 

@davidstea Is it really fall without a pumpkin spiced latte? #davidstea #pumpkinspicelatterecipe #fallvibes ♬ gilmore lala - <3

Kako dobiti pire od bundeve

Ovaj napitak možete prilagoditi svojim željama, a poželjna opcija je i priprema hladne verzije, koja je također popularna u Starbucksu pod nazivom Iced Pumpkin Spice Latte. U mnogim se receptima za pripremu koristi pire od bundeve iz konzerve, što na našem tržištu nije lako pronaći, pa je najbolje da ga jednostavno pripremite sami.

Bundeva će u nadolazećoj sezoni biti napretek, a kako biste dobili pire, potrebno ju je izrezati na nekoliko komada i peći na visokoj temperaturi oko 45 minuta. Kad bundeva omekša, ogulite joj koru i zgnječite meso u glatki pire. Pire možete i zamrznuti pa koristiti za neke druge deserte, kao što je pita od bundeve, čuvati ga za još napitaka ili ga jesti budući da je ukusan i vrlo zdrav. Cijeli i vrlo jednostavan recept za pire od bundeve pogledajte ovdje

Priprema kave od bundeve

Za kućnu pripremu bit će vam potrebno:

  • mlijeko
  • pire od bundeve
  • šećer
  • ekstrakt vanilije
  • cimet
  • đumbir
  • klinčić
  • muškatni oraščić
  • jaka kava
  • šlag (za serviranje)

Počnite tako da zagrijavate mlijeko, pire od bundeve i šećer, no pazite da ne zavri. Kad postane vruće, dodajte ekstrakt vanilije, začine i kavu. Pripremite dvije šalice i u njih ulijte napitak, ukrasite ga šlagom i pospite mljevenim cimetom. 

Točne mjere i detaljan postupak pripreme pročitajte ovdje i počastite se ovom jesenskom šalicom kave kod kuće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.