POČEO je hrvatski Hell's Kitchen na RTL-u, a Ramsayjevu ulogu u hrvatskoj inačici preuzeo je Tom Gretić, dok mu pomažu dva sous chefa - Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec, s kojim smo razgovarali. Zagrepčanin Ivan Vrbanec ima 32 godine i trenutno radi kao chef kuhinje u hotelu Miramare u Crikvenici.
Kuhanje ga prati od malih nogu pa je ugostiteljska škola bio logičan idući korak u njegovom životu. Radio je u brojnim renomiranim restoranima, među kojima se ističu ManO, Apetit City, Obonjan resort te slovenska Hiša Franko. Smatra kako je najvažnija životna vrlina koju je naučio u kuhinji predani rad.
16 godina iskustva
Živi u okolici Zagreba, točnije u Bistri. Ima 33 godine, od toga već 16 godina iskustva u kuhinji, a srednju ugostiteljsku školu je završio u Zaprešiću. Radio je na raznim mjestima, a izdvaja rad na jahti, restoran ManO, Apetit, Hišu Franko, Tač, Bowu, a također je jedan period radio u Dublinu u Irskoj te u Švicarskoj. Trenutno je executive chef u hotelu Miramare u Crikvenici.
Ovo mu je prvi nastup na TV-u. "Odmah takav veliki projekt. Jako sam ponosan i počašćen", govori nam chef Vrbanec. Kaže kako je u današnje vrijeme dosta lakše ući u ozbiljnije kuharske vode jer je sve pristupačnije.
"Informacije na internetu, razne emisije i showovi, velik broj restorana, manjak kvalitetne radne snage i otvorene granice u Europi. Prije je ipak bilo malo teže", kaže pa ističe što je jedna prepreka na tom trnovitom kuhinjskom putu.
"Za ozbiljniju gastronomiju treba dosta odricanja i radnih sati jer, uz sve navedene mogućnosti, ljudi sami sebi mogu biti jedina prepreka", govori.
Stres je najgori
Najveći problem u gradnji karijere je bio stres, prisjeća se chef, kojeg je, kako kaže, bilo poprilično puno.
"Mogu se prisjetiti i više neugodnih situacija, ali što te ne ubije - to te ojača. Na početku karijere bilo je trenutaka kada sam razmišljao o napuštanju struke. Hvala Bogu, nisam", otkriva nam. Ono što se nikako ne bi smjelo dopustiti je psihičko maltretiranje, kako u kuhinji tako i u ostalim poslovima, dodaje.
>> Domaći chef popljuvao Hell's Kitchen: Hrvatska zaostaje, emisija promiče agresivu
Sve je savladivo
Upitali smo ga i koju je tehniku ili metodu u kuhinji najlakše, a koju najteže savladati kad govorimo o prosječnom mladom chefu, te koliko će nekome takvom trebati vremena da određenu stvar odradi savršeno bez razmišljanja.
"Stvar je u tome koliko si puta spreman ponoviti radnju. Sve tehnike su savladive, samo je pitanje koliko si uporan i spreman na neuspjehe. Neke stvari ljudima leže bolje, a neke slabije pa tako ista tehnika nekome može biti lagana, a nekom drugom teška", objašnjava nam.
"Mislim da mladim kuharima treba jedno desetak godina staža u restoranima ili hotelima da bi bili spremni za određene pozicije u kuhinjama. Naravno, čast izuzetcima", dodaje.
A koliko će on biti strog ili blag prema natjecateljima? Otkrio nam je je li ga itko ugodno iznenadio, ali i suprotno.
"Nema tu baš blago i strogo, nastojim biti kakav sam i inače u kuhinji, pa to onda sve ovisi od situacije. Naravno, ima nekoliko kandidata koji su me pozitivno iznenadili, a negativno još nitko", zaključuje naš sugovornik.