Zagrebački azijski restoran od danas uvodi All You Can Dim Sum, evo koliko će koštati

Foto: Instagram/KIYOMI

AZIJSKI restoran Kiyomi u centru Zagreba otvoren je početkom kolovoza prošle godine, a iza njega stoje Vid Nikolić i Davor Bienenfeld, koji su sada uveli još jednu novost.

>> Bili smo u novom azijskom restoranu u centru Zagreba, evo dojmova

Naime, od ovog ponedjeljka, 20. siječnja, Kiyomi uvodi poseban format posvećen dim sumu, koji se zove All You Can Dim Sum, piše Kult Plave Kamenice.

28 eura po osobi

Po uzoru na All You Can Eat, All You Can Dim Sum znači da konobar gostima za stol donosi selekciju azijskih okruglica, a kada gosti pojedu sve što su dobili, konobar im donosi još jednu porciju dim suma. Ovo će koštati 28 eura po osobi, a All You Can Dim Sum održavat će se (za sada) svakog ponedjeljka u siječnju i veljači. 

Kiyomi nudi osam vrsta dim suma, a nudi i robatu, japanski roštilj na drveni ugljen. Osim toga, na meniju ima sushi, tempuru, salate i selekciju autentičnih azijskih klasika, a mi smo ih posjetili netom nakon otvorenja (ovdje pročitajte naše dojmove).

Što je dim sum?

Za one koji ne znaju, dim sum je tradicionalno kinesko jelo koje se sastoji od malih porcija dumplingsa koji se jedu uz čaj, a najčešće se jede kao brunch. Danas je dim sum popularan diljem Kine, ali i diljem svijeta, no vjeruje se da jelo potječe iz regije Guangdong na jugu Kine, odakle je stiglo do Hong Konga. 

Ova je kultura započela u čajanama u drugoj polovici 19. stoljeća u lučkom gradu Guangzhou. Trgovci koji su putovali Putem svile radili bi pauze u čajankama za dim sum. Kako su nastavili putovati, praksa se nastavila širiti i postala je popularna diljem regije, posebice u Hong Kongu.

Dim sum se naručuje tako da se prvo odabere čaj, koji je središnji dio obroka, a zatim se naručuju i ovi zalogajčići koji se dijele u nekoliko vrsta prema punjenju i načinu pripreme - mogu biti kuhani na pari, prženi ili pečeni.

Riječ je, dakle, o malim porcijama dumplingsa (najčešće tri do četiri komada) od plodova mora, mesa i povrća koje se pripremaju na različite načine. Postoje razne vrste, a najpopularniji su dumplingsi sa škampima, siu mai sa svinjetinom, xiaolongbao sa svinjetinom, cha siu bao s ljepljivom svinjetinom, pileće nožice i cheong fun ili rižini rezanci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.