CIAMBELLA je tradicionalni talijanski kolač koji se priprema u kalupu za kuglof, a uglavnom se jede za doručak ili uz kavu. Ova jednostavna slastica je popularna u cijeloj Italiji, ali se smatra simbolom regije Marche. Bez obzira na veličinu, osnovna značajka ciambelle je oblik prstena i ako u sredini kolača nema rupe, općenito se ne smatra ciambellom. Ciambella je u pravilu vrlo lagana i prozračna te se priprema s malo sastojaka, a poslužuje sa slatkim umacima, voćnim sirupima ili likerima.
Legenda o nastanku
Rašireno je vjerovanje da je recept stvorio Leone Ciambelli, španjolski slastičar koji je živio u Madridu. Bio je poznat po odličnim kolačima, a posebno po svom biskvitu. Leone je često sudjelovao na slastičarskim natjecanjima, na kojima je neprestano osvajao nagrade, zbog čega je ljubomorno čuvao svoje recepte.
Dan prije jednog natjecanja najveći rival mu je ukrao recept i poslao svog malog sina Osvalda da mu uništi tortu. Osvaldo je to učinio tako što je u sredinu torte urezao "O" kao početno slovo svog imena. Vidjevši da mu je torta uništena, Leone se osjećao tužno i izgubljeno misleći da je natjecanje za njega izgubljeno.
Ipak, suci su bili iznenađeni kolačem koji u sredini ima rupu te su zaključili kako se radi o vrlo originalnom desertu. Ciambelli je osvojio prvo mjesto, a u njegovu uspomenu slastica novog oblika nazvana je ciambella.
Priprema
Osnovna verzija kolača se može pripremiti od brašna, praška za pecivo, soli, jaja, mlijeka, šećera, ulja i arome vanilije. Kako bi se postigla lagana tekstura, potrebno je pjenasto izmiksati šećer i jaja, kojima se zatim dodaju ulje i mlijeko uz neprekidno mućenje pjenjačom.
Potom se suhi i mokri sastojci sjedinjuju u jednoličnu smjesu i ona se ulijeva u kalup za kuglof te peče u pećnici. Uobičajene arome uključuju limun, naranču, čokoladu ili kakao, lješnjake i vaniliju, a gotovi kolač može se ukrasiti šećerom u prahu, pinjolima, komadićima prženih badema, sušenim marelicama ili pistacijama.