Čitateljica podijelila najkraći recept za krempitu ikad, svi ga žele

Foto: Božica Radoš

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo najkraći recept za krempitu ikad. Autorica Božica Radoš podijelila je fotografiju i recept, a ekipa u komentarima bila je oduševljena. Na rukom ispisanom papiriću među sastojcima je navedeno 10 jaja, 2 litre mlijeka, 2 pudinga, 4 vanilin šećera, 20 žlica šećera, 6 žlica brašna i 1 žlica gustina. 

"Prvo zakuhaš u mlijeku puding i brašno, onda žumanjci i na kraju izbijeni bjelanjci", stoji u jednoj jedinoj rečenici u opisu pripreme. Kako biste se lakše snašli, ali i podesili količinu sastojaka potrebnu ovisno o broju porcija koje želite pripremiti, recept smo proširili, a možete ga pronaći ovdje.

>> Cijeli recept za krempitu s fotografije iznad je ovdje

Inače, krempita je jedna vrsta kremšnite, što podrazumijeva kremasti desert koji se priprema i rado jede diljem Europe, a vjeruje se kako ime dolazi od njemačke riječi "Cremeschnitte", što se doslovno prevodi kao kremšnita. Iako su kod nas najpoznatije one iz Samobora i Zagreba, u Europi postoje i mnoge druge verzije kremšnita, a krempita je jedna od popularnijih u središnjoj Europi.

Obožavao ih je Papa, potječu iz Poljske

Krempita potječe iz Poljske, a službeno se zove Poljska papinska kremasta torta (Kremówka Papieska).

Legenda kaže kako je Karol Wojtyła, koji je kasnije postao krakovski kardinal, zatim papa Ivan Pavao II., često nakon škole svratio u pekarnicu oca svog prijatelja kako bi si kupio jednu ili dvije krempite. Tu je započela njegova ljubav prema slastici, koja je postala toliko poznata da je torta preimenovana.

Sastoji se od slatke kreme između lisnatog tijesta. Korištenje kupovnog lisnatog tijesta svakako će ubrzati pripremu, a u Poljskoj se sprema za sve praznike i posebne prilike.

>> Koliko vrsta kremšnita postoji? Donosimo cijeli popis i par super recepata

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.