Daikon - svestrana zimska rotkva blagog okusa koja je super kad se ukiseli

Foto: Shutterstock

DAIKON (Raphanus sativus var. longipinnatus) je zimska rotkva blagog okusa koju karakterizira brzorastuće lišće i dugački, bijeli korijen. Porijeklom je iz kontinentalne istočne Azije, danas je dostupna diljem svijeta, a sve se češće uzgaja i u Hrvatskoj. Poznata je po svojoj svestranosti i često se koristi u japanskoj, kineskoj i drugim azijskim kuhinjama. Podsjeća na veliku bijelu debeljuškastu mrkvu i može se jesti sirova, kuhana ili ukiseljena.

Okus i kulinarska upotreba

Sirova daikon rotkva ima sladak i lagano ljutkast okus, ali je obično blaža od obične crvene rotkvice. Sirova je hrskava i sočna, a termičkom obradom postaje mekana i slađa te je okusom dosta slična kuhanoj repi. Lišće je papreno i oporo, ali kuhanjem postaje blaže.

Iako se često guli prije upotrebe, kora je jestiva i guljenje nije obavezno. Sirovi korijen, lišće i klice se koriste u salatama, kao i za dekoraciju. Naribana i ukiseljena s mrkvom se često koristi kao nadjev za sendviče. Kuhana daikon rotkva se može naći u brojnim azijskim juhama i varivima, kao i u kineskim kolačim te sjevernoindijskim curryjima. U Japanu se korijen kiseli na razne načine, a lišće se koristi kao lisnato povrće.

Kupovina i skladištenje

Daikon se bere u listopadu i studenome, ali dobro podnosi zimu i može podnijeti temperature do -5 stupnjeva Celzija. Ponekad se može pronaći u većim trgovinama i na tržnicama, a češće u trgovinama sa zdravom hranom. 

Prilikom kupnje potražite čvrste primjerke, teške za svoju veličinu, bez posjekotina i tamnih ili mekih mrlja. U suhim podrumima se može skladištiti i do 6 mjeseci, a lišće bi trebalo iskoristiti u roku od 3 dana.

Ova svestrana namirnica je izvrsna opcija za one koji žele unijeti malo raznolikosti u svoje obroke i isprobati nešto novo. Lako skladištenje i dugi rok trajanja omogućuju uživanje u ovom ukusnom povrću tijekom cijele godine. Jednostavno je za upotrebu, ukusno i hranjivo, tako da ga svakako isprobajte kada na njega naiđete na tržnici ili u trgovini.

Vijetnamska ukiseljena mrkva i daikon rotkvica

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.