U NOVOJ epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić posjetila je Međimurje, točnije Štrigovu na Mađerkinom bregu. Tamo ju je dočekao chef Raul Lajtman, poznat po svojoj posvećenosti čuvanju lokalnih delicija. Raul je Petri pokazao kako se priprema slana savijača prema starinskoj recepturi - koristi se kosana mast (sitno nasjeckana svinjska mast), svježi sir i naribana repa.
Petra je ovom prilikom naučila sve korake pripreme iz prve ruke - od izrade vučenog tijesta, do savršeno zapečenih "jastučića" prekrivenih vrhnjem i čvarcima.
Recept za repinu pogaču
Za tijesto se koristi:
- glatko brašno
- ulje
- sol
- mlaka voda.
Za nadjev:
- kosana mast (slanina)
- očišćena i naribana repa
- jaje
- žumanjak
- svježi kravlji sir
- kiselo vrhnje.
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, pa stavite u namašćenu posudu. Premažite tijesto uljem, pokrijte folijom i ostavite da odmori. Za to vrijeme pripremajte nadjev. Očistite repu, pa ju naribajte. Zagrijavajte kosanu mast, dok komadići špeka ne dobiju boju, pa ostavite da se hladi. Kratko prokuhajte repu.
Razvucite vučeno tijesto pa poškropite s otopljenom kosanom masti. Rasporedite nadjev pa savijte savijaču. Podijelite savijaču na jastučiće, razrežite i složite u dva lima za pečenje namašćena kosanom masti. Na svaki jastučić stavite malo "čvarčića", polijte kiselim vrhnjem i stavite peći.
Cijeli recept pronađite ovdje.