Focaccia je preteča pizze, a vjeruje se da je osnovni recept star barem 3000 godina

Foto: Shutterstock

FOCACCIA je pogača za koju se općenito vjeruje da potječe iz vremena prije osnutka Rima, a osnovni recept, star oko 3000 godina, ponekad se pripisuje Etruščanima. Današnji naziv izveden je iz latinske riječi focus, koja znači ognjište, a u starom Rimu takva se vrsta pogače nazivala panis focacius, odnosno kruh iz ognjišta.

Focaccia teksturom i stilom podsjeća na pizzu te se u Italiji u nekim pokrajinama naziva pizza bianca ili bijela pizza. Tijesto za focacciu potrebno je pustiti da se diže oko sat ili dva, dok se pizza peče odmah. Diljem Italije pripremaju se brojne verzije, od suhe focaccie tvrde poput keksa, do mekih verzija od kukuruznog brašna, koje se pripremaju s većim količinama ulja.

Focaccia genovese poznata je po rupama veličine prsta na svojoj površini, a prije završnog dizanja tijesto se premazuje maslinovim uljem i krupnom solju. U Genovi se focaccia jede za doručak ili užinu tijekom dana, a uglavnom se konzumira topla.

Priprema

Focaccia se priprema od brašna za kruh bogatog glutenom i kvasca. Tijesto se razvalja, stavi u lim za pečenje i zatim obilato premaže maslinovim uljem. Nakon što se tijesto dizalo oko sat ili dva, vršcima prstiju je potrebno utisnuti male udubine u tijestu tipične za focacciu.

Tijesto se zatim pospe krupnom solju i začinskim biljem, često ružmarinom i raznim drugim dodacima. Potom se peče u jako zagrijanoj pećnici ili krušnoj peći. Preporučena temperatura kućne pećnice za pripremu focaccie je 240°C.

Varijacije

Postoje brojne varijacije na osnovni recept, a najčešće izmjene uključuju dodavanje različitih sastojaka. Uobičajeni nadjevi uključuju masline, gljive, mladi luk ili rajčice. Focaccia s ružmarinom je jedna od najpopularnijih verzija, ali se često koristi i kadulja. Na sjeverozapadu Italije popularan je recept za slatku focacciu koja se posipa šećerom, a može sadržavati grožđice ili med.

Posluživanje 

Focaccia se može rezati na razne načine i često se koristi za pripremu sendviča, ali je i popularan prilog koji se jede uz juhe ili salate. Zbog visokog udjela maslinovog ulja u tijestu, focaccia može stajati dulje od većine vrsta kruha, ali se u pravilu jede svježa na dan kad je napravljena.

Focaccia

Focaccia s maslinama i cherry rajčicama

Focaccia s grožđem

Mini focaccie s pestom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.