Gdje i kako držati tikvice da što dulje ostanu svježe? Evo svih savjeta koje trebate

Foto: Shutterstock

Velik broj omiljenih ljetnih recepata sadrži uvijek popularno, svestrano povrće blagog, nenametljivog okusa - tikvice. Najlakše ih je uklopiti u razne recepte jer svojim okusom neće zasjeniti ostale okuse, nego će se savršeno uklopiti i jelu dati finu, kremastu teksturu. Mogu se konzumirati sirove, kuhane ili pečene, možemo ih puniti, zapeći sa sirom, ribati ili peći slavne popečke, a tradicionalno su omiljen prilog i na rešetki roštilja uz meso i lepinje. 

>> Tržnice su pune mahuna, breskvi, tikvica i borovnica. Evo kako se kreću cijene

Pune su vode, no to ih ne čini manje "zdravima" - osim što su izvrstan izbor za hidrataciju, bogate su vlaknima, niskokalorične su, sadrže vitamine  A i C i antioksidanse, koji su posebno poželjni ljeti i pogoduju zdravom gubitku kilograma. U dućanima ih možemo pronaći cijele godine, no pravi ljubitelji znaju da je vrhunac njihove sezone ljeti, kada su najljepše i najveće. 

Kako bi se sve njihove kvalitete očuvale jednom kada ih donesemo kući i kako bi što dulje ostale svježe, važno je držati se nekoliko osnovnih savjeta za čuvanje tikvica. 

>> 25 ljetnih recepata s tikvicama za jela koja će oduševiti sve za stolom

1. Birajte svježe tikvice

Prilikom odabira u dućanu ili na tržnici uvijek birajte čvrste i glatke tikvice (slobodno ih opipajte i stisnite), bez ogrebotina ili oštećenja - na tim dijelovima obično počnu trunuti. Obratite pozornost i na veličinu - veće tikvice često imaju puno više sjemenki (pulpe), a manje mesa, te su sklonije bržem kvarenju, dok manje tikvice obično imaju bolji okus i teksturu te dulje traju.

2. Izbjegnite vlagu

Tikvice nemojte prati prije pohranjivanja u hladnjak, a ako su vlažne, dobro ih prebrišite krpom. Držite ih u plastičnoj ili platnenoj vrećici s malim otvorom kako bi zrak cirkulirao. Na zatvorenoj vrećici možete izbušiti i nekoliko rupica iglom. Idealno mjesto u hladnjaku je ladica za povrće, gdje se nakuplja najmanje vlage. 

3. Čuvajte ih u hladnjaku

Iznad je navedeno kako ih pravilno pohraniti u hladnjaku, ali najvažnije je da tikvice u hladnjaku nikada nisu vlažne ili potpuno zatvorene u vrećicu. Držite ih u ladici hladnjaka, tako mogu ostati svježe i dulje od tjedan dana. 

4. Zamrznite tikvice

Nemojte se bojati zamrzavanja tikvica ako ih imate više nego što odjednom možete konzumirati. Najbolje je da tikvice izrežete na kockice veličine do 5 cm i blanširate ih - prelijete ih kipućom vodom i ostavite u njoj nekoliko minuta dok malo ne omekšaju i boja im lagano posvijetli.

Zatim ih isperite u hladnoj vodi, procijedite, osušite papirnatim ručnicima i pohranite u vrećice, idealno u nekoliko vrećica različitih veličina, ovisno kako ih planirate pripremati. 

Tikvice možete i naribati i zamrznuti, što je idealan način za pripremu raznih kolača, pa i kruha s dodatkom tikvica. Nakon odmrzavanja važno je dobro ih ocijediti, a tada su ponovno spremne za upotrebu. Ako ste pripremili tjesteninu od tikvica, najbolje je da je konzumirate odmah jer bi nakon odmrzavanja mogla imati kašastu teksturu. 

Svakako uvijek nastojte iskoristiti ovo svestrano povrće jer načina za pripremu gotovo je beskonačno. U nastavku vam donosimo nekoliko uvijek popularnih, brzih i jednostavnih recepata s tikvicama u glavnoj ulozi. 

Krem juha od tikvica

Popečci od tikvica

Kremasti rižoto s tikvicama

Pita od tikvica i feta sira

Rolice od tikvica i patlidžana sa šunkom i sirom

Musaka od tikvica

Špageti od tikvica s umakom od mljevenog mesa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.