Jedan je ispravan način pripreme bečkog odreska, ovako se radi

Foto: Shutterstock

PRAVI bečki odrezak omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedjeljni ručak, no ne ispadne uvijek onako dobro kako smo to zamislili. Iako naizgled jednostavna, priprema bečkog odreska zahtijeva nešto znanja i pripreme, a prvi korak je odabir mesa.

U problemu se našla jedna naša čitateljica koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pitala za savjet - kako pripremiti bečki odrezak, a da meso bude mekano. Kaže da je koristila svinjetinu te da je meso bilo žilavo, a svi koji su se javili u komentare rekli su jedno - bečki odrezak radi se isključivo od teletine.

Bečki odrezak radi se isključivo od teletine

Bečki odrezak ili Wienerschnitzel, vrsta je šnicle od tankog, pohanog i u tavi pečenog telećeg kotleta. Njegova definicija žestoko je zaštićena austrijskim zakonom. Bečki odrezak mora biti od teletine, a kada se radi s bilo kojom drugom vrstom mesa tehnički se ne može zvati bečkim odreskom.

"Prvo morate znati razliku između bečke šnicle i šnicle na bečki način. Bečka šnicla je isključivo teletina i niti jedno drugo meso. Na bečki način, može biti bilo koje meso", napisala joj je druga naša čitateljica i dodala da, kako bi meso omekšalo, šnicle treba narezati par sati prije pripreme, dobro ih izlupati i umočiti u vodu sa škrobnim brašnom na barem 4 sata (150 ml vode i jedna žlica škroba).

Ipak, teletina koja se koristi za pripremu bečkog odreska sama je po sebi vrlo mekana, a kako bi još omekšala, važno je dobro izlupati meso prije pohanja. Sljedeći korak je priprema poha i začini - meso je dovoljno malo posoliti i popapriti, a zatim ih se uvalja u brašno, u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice.

Odreske pripremljene za pohanje pržite u tavi na dobro zagrijanom ulju oko 3 minute sa svake strane. Ulju dajte vremena da se dobro zagrije, ali temperatura ulja neka bude srednja.

Posluživanje

Bečki odrezak možete poslužiti s kuhanim krumpirom i graškom kao prilogom, a tradicionalno se poslužuje s pečenim krumpirom, džemom od brusnica i zelenom salatom. Meso možete i pokapati s limunovim sokom, a cijeli recept za najbolji bečki odrezak s prilozima za cijelu obitelj pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.