Pekmezi, džemovi i marmelade će od iduće godine biti drugačiji, evo što se mijenja

Foto: Shutterstock

MINISTARSTVO poljoprivrede odlučilo je izmijeniti Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu, i to nabolje, a od lipnja 2026. godine domaći će potrošači jesti bolje i kvalitetnije pekmeze, džemove i marmelade.

Kupovni džem i ostali navedeni proizvodi postaju kvalitetniji jer tako traži direktiva Europske unije po kojoj se moramo ravnati, a bolje će biti i označavanje kako bi potrošači zapravo znali što točno kupuju.

Veći udio voća na kilogram proizvoda

Najviše će se promijeniti sastav džemova - umjesto dosadašnjih minimalnih 350 grama voća na kilogram proizvoda, taj se udio sada diže na 450 grama, a kod džema od crvenog ribizla, šipka i dunje, taj udio s 250 raste na 350 grama. Ova promjena značit će i manje dodanog šećera u džemu.

Promijenit će se i vrijednosti za ekstra džem - od sada će ekstra džem morati imati minimalno 500 grama voća umjesto dosadašnjih 450 grama, dok će, primjerice, kod crvenog ribizla, đumbira i marakuje vrijediti posebna pravila pa udio voća raste od 12 do 30 posto, ovisno o vrsti voća.

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Kada je veći udio voća, onda je riječ o pekmezu, a budući da mnogi ljudi ne znaju da marmelada može biti samo od citrusnog voća, po novoj direktivi morat će biti navedeno da je riječ o "marmeladi od citrusa".

Iako pravilnik stupa na snagu ove godine, proizvođačima je omogućeno razdoblje prilagodbe do lipnja 2026. godine. Ipak, proizvodi koji se na police stave prije promjene pravila, na tržištu mogu biti do isteka roka trajanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.