NAKON što je krajem prošle godine ministar gospodarstva Ante Šušnjar komentirao rast cijena u predblagdansko vrijeme i građanima savjetovao da sami počnu peći pekarske proizvode, sada je rekao da je njegova poznanica 50 kiflica ispekla za sedam eura.
>> Koliko košta kruh ako ga sami napravimo kod kuće? Izračunali smo
Dodao je i da bi trošak u pekarni za tu količinu bio višestruko veći, a mi smo provjerili koliko bi zaista koštalo da 50 kiflica napravite sami kod kuće. Pronašli smo najjednostavniji mogući recept za kiflice koje možete puniti čime god želite, a u nastavku smo izračunali koliko će vas koštati prazne kiflice.
50 kiflica za 2.65 eura
Detaljan recept za kiflice pronađite ovdje, a od sastojaka će vam trebati glatko brašno, mlijeko, ulje, svježi kvasac, sol i šećer. Ako ćete raditi 50 kiflica, evo koliko će vas to koštati:
- 830 g glatkog brašna (0.62 eura)
- 500 ml mlijeka (0.47 eura)
- 210 ml ulja (0.31 euro)
- 1 kocka svježeg kvasca (0.75 eura)
- 21 g soli (0.01 euro)
- 17 g šećera (0.01 euro)
- 2 jaja (0.48 eura)
Ukupno će vam, dakle, za 50 kiflica po ovom receptu trebati 2.65 eura.
Kako ih pripremiti
Kvasac rastopite u toplom mlijeku i pustite da se aktivira. Sve sastojke zajedno pomiješajte i pustite da se tijesto digne. Premijesite ga, podijelite na 5 dijelova i ostavite da se još malo digne. Tijesto nakon toga razvaljajte, narežite na male trokutiće i po želji napunite (no možete ostaviti i prazno).
Zarolajte ih, složite u protvan i premažite žumanjkom, a po želji ih možete i posipati sjemenkama. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva i kiflice pecite 15 minuta. Nakon toga izvadite kiflice iz pećnice, prekrijte ih mokrom krpom cca 2 minute i poslužite.
Imamo recept i za pekarske kifle, evo koliko će vas one koštati
Ako želite napraviti pekarske kifle, koje su nešto veće od klasičnih kiflica, cijeli recept pronađite ovdje, a po njemu će vam ispasti bolje od kifli iz pekarnice. Trebat će vam mlijeko, voda, suhi kvasac, šećer, sol, ulje i glatko brašno, a evo koliko će vas koštati 50 komada takvih kifli:
- 500 ml mlijeka (0.47 eura)
- 2 vrećice suhog kvasca (1.50 eura)
- 2 žličice šećera (0.01 euro)
- jedna i pol žlica soli (0.01 euro)
- 200 ml ulja (0.29 eura)
- 1.6 kg glatkog brašna (1.20 eura)
U cijenu jedino nismo uračunali vodu. Za 50 pekarskih kifli izdvojit ćete 3.48 eura, što je također manje od 7 eura.
Kako ih pripremiti
I njih ćete pripremiti tako da prvo aktivirate kvasac s toplom vodom i šećerom pa ostavite sa strane 10-ak minuta. Zatim od svih sastojaka i dignutog kvasca zamijesite glatko tijesto i ostavite 45 minuta do sat vremena na toplom.
Radnu površinu malo nauljite, prebacite tijesto, malo ga premijesite i podijelite na 50 jednakih loptica. Valjkom razvaljajte svaku lopticu i zamotajte u kiflu. Ostavite 15-ak minuta prije pečenja da se dignu u limu za pečenje. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva.