Jesenska juha, a nije od buče. Eto, moguće je. Od kestena je i nevjerojatno je fina

Foto: Shutterstock

DA se kesten može jesti na različite načine, sigurno ste već znali, ali je li vam bilo poznato da može biti i glavni sastojak juhe? Ako vam to dosad nije palo na pamet, svakako pročitajte kako ovaj jesenski plod pretvoriti u elegantnu juhicu. Ideja se možda čini originalnom, ali priprema je zapravo prilično jednostavna, a rezultat je kremasta i bogata juha, idealna za posebne prilike, ali i za one dane kad se samo malo želite ugrijati.

Kesteni

Plod kestena ima ukusan, blago sladak okus i vrlo je svestrana namirnica. Sadrži dvostruko više škroba od krumpira i može se uklopiti u razna jela, kao što su umaci, juhe, salate, kolači i brojna druga. Kupnja svježih kestena, njihovo pečenje u pećnici i ručno guljenje najveći je dio posla kod pripreme ove juhe, ali svakako se isplati.

Detaljne upute kako ispeći kestene u pećnici možete pronaći OVDJE, a ako vam se to čini kao previše posla, računajte da za 4 porcije juhe trebate oko 300 grama pečenih i oguljenih kestena, a velika mjerica kupljena kod kestenjara sadrži nešto više od 200 grama neočišćenih plodova.

Priprema

Za pripremu će vam trebati i poriluk, možete koristiti i običan luk, ali je poriluk slađi i bolje se slaže sa zemljanim okusom kestena i općenito dobro funkcionira u kremastim juhama. Mi smo koristili pileći temeljac, ali povrtni će poslužiti jednako dobro.

Francuzi juhu od kestena često pripremaju s većom količinom konjaka, ali ovaj recept umjesto konjaka koristi bijelo vino i malo meda, a rezultat nije ništa manje ukusan. Od sastojaka su tu još samo vrhnje za kuhanje, malo maslaca za pirjanje, muškatni oraščić te sol i papar. Sve se priprema u istom loncu i na kraju usitni štapnim mikserom.

Gotovu juhu možete učiniti vizualno impresivnom i ukrasiti je na razne načine, a hrskavo pržena slanina, pečene bučine sjemenke ili sjeckani vlasac samo su neke od mogućnosti. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.