Kolačići su se nekoć pekli pa potapali u vruću vodu - znate li zašto?

Foto: Index Recepti

SEZONA kolačića itekako je počela iako je prosinac službeno njihov mjesec. Već nekoliko tjedana skupljamo najzanimljivije recepte, a isprobavamo i neke nove - ili, kao u ovom slučaju, prilično stare! 

Naišli smo tako na pečeno-kuhane kolačiće koje su radile naše bake. Jednostavni su, a po sastojcima se vidi da je recept nastao u nekim drugim vremenima. Postupak pečenja pa potapanja u vruću vodu nekoć se koristio kako bi se dobila mekša tekstura unutrašnjosti.

Nakon pečenja kolačići mogu biti prilično tvrdi ili suhi tako da potapanjem upijaju i zadržavaju vlagu. Voda utječe i na masnoću, koja se ravnomjernije rasporedi i omekša tijesto. Ovom metodom kolačići ostaju dulje mekani i svježi, što je u vrijeme bez modernih načina skladištenja bilo posebno važno jer su se tako čuvali duže. 

Kad ih napravite, uživat ćete u njihovom predivnom mirisu i okusu. Mi smo ih probali i oduševljeni smo, a podsjećaju nas na nekadašnje kupovne kekse u kutijama koji se tope u ustima. Da ne duljimo, odmah ćemo krenuti s receptom. 

Potrebni sastojci 

Trebat će vam sljedeći sastojci:

  • kvasac
  • šećer
  • mlijeko
  • glatko brašno
  • svinjska mast
  • sol
  • rum
  • limunova korica

Kako se pripremaju 

Ostavite kvasac da se zapjeni u malo mlijeka i šećera. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i zapjenjenog kvasca. Razvaljajte tijesto pa izrežite oblike s rupom u sredini. Ispecite kolačiće. Kad se ispeku, dok su još topli, nanižite ih na konac i potopite u vruću vodu. Odmah ih izvadite i uvaljajte u krupni šećer.

Detaljan recept pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.