JESTE LI čuli za deli bal ili "ludi med"? Bal znači "med", deli znači "lud", a ovaj se med proizvodi samo u crnomorskoj regiji u Turskoj te nepalskoj regiji Hindukuš.
"U našim netaknutim šumama ljubičasti rododendron cvjeta u proljeće. Pčele skupljaju nektar s tih cvjetova i tako dobivamo ludi med", za CNN kaže Hasan Kutluata, turski pčelar čije pčele proizvode ludi med.
Zbog većih količina meda može se završiti u bolnici
Nektar sadrži prirodni toksin koji se zove rodotoksin. Količina koja ulazi u med razlikuje se ovisno o sezoni i o tome kojim drugim cvijećem su se pčele gostile, a jedna žlica može izazvati blago uspavljujuće raspoloženje. Zbog većih količina može se završiti u bolnici.
Tisućljećima se deli bal koristio kao narodni lijek. Žlica dnevno služila je za snižavanje krvnog tlaka ili kao seksualni stimulans. Danas se ova potencijalno opasna poslastica prodaje po visokoj cijeni i može se legalno prodavati u Turskoj i mnogim zemljama. Međutim, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ne preporučuje njegovu konzumaciju.
"Potrošači bi trebali provjeriti med kako bi bili sigurni da nije označen kao 'ludi med' ili da se ne prodaje zbog opojnih svojstava. Konzumiranje meda s velikom količinom ovog toksina može dovesti do trovanja, sa simptomima kao što su mučnina, povraćanje ili vrtoglavica. Ova vrsta trovanja je rijetka", rekao je glasnogovornik FDA za CNN.
Kakav je to točno med?
Deli bal je tamne, jantarno crvene boje i oštrog je mirisa. Postoje znakovi koji ukazuju na prisutnost rodotoksina - biljna gorčina javlja se u pozadini slatkoće meda, a u grlu se osjeća toplina.
"Ne bismo trebali pojesti više od jedne žlice. Uzrokuje vrtoglavicu, blago povišenu temperaturu, mučninu i poteškoće s hodanjem te snižava krvni tlak", kaže Kutluata i dodaje: "Moramo biti oprezni dok konzumiramo ovaj med. Previše svega je štetno. I previše meda je također štetno."
Kutluata živi u blizini sela Yaylacılara, nedaleko od Arili Köyüa - prikladno nazvanog "selo pčela". Cijela njegova obitelj bavi se pčelarstvom i osim ludog meda proizvode i mnoge druge vrste, a ističu da je upravo geografski položaj njihovog sela zaslužan za njegovu kvalitetu.
Kvaliteti meda doprinosi čistoća okoliša, ističe njegova supruga Emine, kao i nadmorska visina i vremenske prilike - u selu je hladno, ljeta su vrlo svježa i nije kao u gradu.
Ljeti, ako vrijeme nije kišovito, Kutluatine pčele mogu napuniti košnicu za 20-ak dana. "Što med duže stoji u košnici, to je njegova kvaliteta veća. Kvaliteta se određuje promilnom vrijednošću. Promil se odnosi na koncentraciju meda. Što je veća vrijednost promila, to je veća kvaliteta", govori Kutluata.
Med kao glavni doručak u turskim domovima, a pčele antistres terapija
Med je glavni doručak u turskim domovima, a Kutluata kaže da ga s maslacem mažu na kruh za početak dana pun energije.
Svojstva meda kao prirodnog antibiotika odavno su dokumentirana i jedan je od najstarijih lijekova na svijetu. Za Emine med predstavlja zdravlje. "Ako me boli grlo, uzimam med. Ako kašljem, uzimam med. Ako se osjećam slabo, ponovno uzimam med", kaže.
Kutluata kaže da su pčele dobre i za mentalno zdravlje. "Kada sam potišten, idem do pčela. Kad sam pod stresom ili se osjećam loše zbog posla ili vanjskog svijeta, odem do pčela. Otvorim košnicu, brinem se o njima i osjećam se mirno i sretno. I sav moj stres i nevolje nestaju", zaključuje.