JESTE li čuli za ekvadorke, sočne kocke s bananama, čokoladom i kremom, koje su toliko jednostavne i brze za napraviti da ih mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji? Ako volite banane u desertima (a kod kuće ih imate nekoliko koje nikako da pojedete), iskoristite ih za ovaj kolač.
Recept za ekvadorke podijelila je naša čitateljica Mira Zvijerac u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a iako na prvu izgleda komplicirano jer ima nekoliko slojeva, priprema ovog kolača ne zahtijeva previše vremena.
Potrebni sastojci
Ekvadorke se sastoje od nekoliko slojeva - sloj biskvita, sloj kreme, sloj banana i čokolade pa još jedan sloj kreme, a za njihovu pripremu trebat će vam:
- jaja
- šećer
- brašno
- prašak za pecivo
- želatina
- mlijeko
- vrhnje za šlag
- banane
- čokolada za kuhanje
- maslac
- ulje.
Kako ih pripremiti
Prvo napravite biskvit - bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg pa u tu smjesu ručno umiješajte brašno s praškom za pecivo. Smjesu ulijte u pleh za pečenje i pecite 10 do 15 minuta na 175 stupnjeva. Dok se peče, pripremite kremu. Žumanjke miksajte sa šećerom i malo mlijeka pa ukuhajte u vruće mlijeko. Miješajte bez prestanka dok se ne zgusne, a kad se ohladi, u kremu stavite želatinu rastopljenu u 10 žlica vode.
Mikserom izradite vrhnje za šlag pa pomiješajte s kremom i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Ohlađeni biskvit prelijte s malo mlijeka, a zatim ga premažite polovicom kreme. Na kremu složite banane prerezane po dužini. Čokoladu otopite na pari s maslacem i uljem uz neprestano miješanje i na kraju prelijte preko banana. Banane na koje ste dodali preljev premažite drugim dijelom kreme pa posipajte čokoladnim mrvicama, ohladite i poslužite.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.