Kada imate lješnjake kod kuće, pazite na ove stvari

Foto: Shutterstock

ORAŠASTI plodovi poput lješnjaka jedna su od najzdravijih i najhranjivijih grickalica. Mogu se jesti sirovi ili pečeni, a neki ih najviše vole u kolačima. Kako god bilo, kada ih imamo kod kuće, važno je znati kako ih i pravilno čuvati kako bi ostali svježi što je dulje moguće. 

Ako su u ljusci, čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu

Lješnjaci u ljusci mogu trajati i do godinu dana, no važno ih je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu umjesto na sobnoj temperaturi. Na sobnoj temperaturi možete ih držati, ali kratkotrajno jer s vremenom bi mogli postati žilaviji i promijeniti okus. 

Oljuštene lješnjake držite u hladnjaku 

Ako su lješnjaci oljušteni, bolje ih je držati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječio ulazak zraka i vlage. Držite ih u hladnjaku, gdje mogu trajati do šest mjeseci. 

Za dugotrajno skladištenje - zamrznite 

Lješnjake možete i zamrznuti, no napravite to koristeći dobro zatvorenu vrećicu ili posudu. Ovako ih možete koristiti i do godinu dana. 

@.claudiaromeo Why hazelnuts need to-be stored in low humidity🌰 #hazelnuts #italianfood #piedmont ♬ original sound - Claudia Romeo

Izbjegavajte svjetlo i vlagu

Svjetlost i vlaga mogu ubrzati njihovo kvarenje i užeglost, a stručnjaci kažu kako im je vlaga najveći neprijatelj. Uvijek ih držite dalje od sunčeve svjetlosti i topline, kao i izvora vlage. 

Provjeravajte užeglost

Povremeno provjerite lješnjake - ako imaju neugodan miris ili gorak okus, to znači da su užegli i najbolje ih je baciti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.