Kako kuha mama četvero djece? Razgovarali smo s jednom, dala nam je i recepte

Foto: Jelena Raspor

NEDAVNO smo uočili TikTok profil sa super receptima iza kojega stoji Jelena Raspor. Jelena je majka četvero djece iz Zagreba koja je trenutno na porodiljnom dopustu, a po zanimanju je frizerka. Stvara sadržaj za TikTok, Instagram i YouTube gdje, između ostalog, objavljuje i neke svoje recepte, a sve je započelo upravo kada je završila na porodiljnom dopustu s trećim djetetom.

"Za TikTok sam počela snimati 2018. i to su uglavnom bili videozapisi s mojom djecom te snimke naših ručkova popraćeni samo glazbom. Paralelno snimam i za Instagram, gdje stavljam slike i recepte jela u kojima guštamo te sam upravo počela snimati i za YouTube. Sve je krenulo tako da sam završila na porodiljnom dopustu s trećim djetetom i nisam više mogla raditi u salonu", započinje Jelena naš razgovor.

Na TikToku ju prati više od 50 tisuća ljudi

Budući da, kako kaže, voli jesti, a uvijek je voljela pripremati hranu, samo se nikada zbog posla nije mogla tome posvetiti, počela je između ostaloga i snimati to što kuha, a zatim to i dijeliti na društvenim mrežama.

@deliciousandtasty 🄺🅁🄰🄵🄽🄴 : - 280g brašna (Farina 00 ili brašno za dizana tijesta) - 40g šećera+vanilin šećer - pola male žličice soli - 1/4 naribanog muškatnog oraščića - malo naribane limunove korice - 1 jaje - 40g otopljenog maslaca - 120g toplog mlijeka - 7g suhog kvasca - 1 žlica ruma ( OVO JE SMJESA ZA 12 KRAFNI ! Ako trebaš više,slobodno podupirati sve sastojke.) ▪️Pomiješati suhe sastojke u zdjelu, a mokre sa strane-sa jajem i kvascem. Dobro izmiješati mokre i postepeno dodavati u suhe. Ako imaš kuhinjskog robota ubaci sve unutra,biti će ti lakše! Miksati prvo polako a zatim brže, 5-7min. SMJESA MORA BITI LJEPLJIVA! Prebaciti tijesto u nauljenu zdjelu,pokriti i dizati na toplom dok se ne udvostruči. Kada se udvostručilo prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku, rastanjiti valjkom (tijesto neka bude debelo oko 1,5cm) i rezati krugove Postupak ponavljati dok se ne potroši svo tijesto. Krugove prebaciti na papir za pečenje,pokriti krpom i dizati još pola sata,ako nije toplo u stanu,dizati i duže(45min-1h) . Kada se krafne dignu idu u ulje na suprotnu stranu i zdjela-tava u kojoj se prže se poklopi na 45 sekundi.( najbolja temperatura ulja je od 160-170°c) ,zatim se otklope,preokrenu na drugu stranu i peku se tako još 45 sekundi. Krafne ocijediti od ulja i po želji puniti-ukrašavati kada se malo ohlade! #krafne #fypシ #fyp #momof4❤️ #deliciousandtasty #viralvideo #viral #balkantiktok ♬ Last Christmas - Radio Edit - Matteo Brancaleoni

"Za dijeljenje recepata na TikToku sam se odlučila sasvim spontano, bila je pandemija, a ja sam se morala nečime baviti, pa makar to bilo nešto samo za moj gušt i moje pratitelje. Tako sam počela uz slike raditi i videozapise, koje sam uređivala i dodavala im glazbu. Kasnije, kako je brojka mojih pratitelja počela rasti i imala sam sve više i više upita za to što snimam, počela sam ostavljati recepte i snimati voice-over", govori nam Jelena koja danas na TikToku broji više od 51 tisuće pratitelja.

Njezina ljubav prema hrani traje jako dugo, a tu ljubav je još više potaknuo i njezin muž Marko koji također voli kuhati, ali i jesti slastice koje ona priprema. Tako da u njihovom kućanstvu vlada preraspodjela poslova - on više priprema slana, a ona slatka jela.

"Obožavam jesti ručkove i gledati Marka kako ih s guštom radi, on je baš pravi gurman. Ja, pak, više volim pripremati slatka jela, kolače, jela od dizanog tijesta, pite, a pogotovo razvlačiti tijesta. Tu sam se nekako našla, to sam baš ja. Stoga odgovor je: više volim jesti slano, a pripremati slatko", kaže Jelena.

Najviše voli snimati recepte

Iako je sadržaj koji objavljuje na društvenim mrežama raznolik i objavljuje svašta - od vlogova do zabavnih videa s djecom - priznaje da najviše voli hranu i recepte. "Svakako volim raditi i vlogove, ali ipak više uživam kada snimam i uređujem sadržaje o hrani", kaže Jelena.

Kada je riječ o hrani, najviše objavljuje recepte za slatka jela, no nađe se tu i poneki slani recept. Njezini omiljeni recepti su oni za kroasane, tart od marelica i domaće kuhane štrukle, koje je s nama i podijelila. Pisani recept za kroasane možete pročitati ovdje, a u nastavku pronađite njezin video u kojemu ih radi.

@deliciousandtasty 🥐𝗞𝗥𝗢𝗔𝗦𝗔𝗡𝗜🥐 • 600g brašna Farina 00 • 160g mlijeka • 3 jaja • 60g šećera • 1 vanilin šećer • 14g suhog kvasca • žličica soli • 60g mekog maslaca • 1 žlica meda *Ja sam tijesto umijesila oko 16h,a idući dan ujutro ih radila ( ne mora biti točno 12h može i duže,bitno da nije manje !) *Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na ventilator na 175°c 15-20min(ovisi o pećnici (meni su gotovi za 15min) *Kada se ohlade puni ih Nutellom ili pekmezom( ili ostavi prazne,odlični su za sendviče!!) Mislim da sam sve rekla,ako imaš kakvih pitanja-PIŠI! #Jeleninikroasani #deliciousandtasty #momof4❤ #kroasan #balkantiktok #tiktokviral #youforpage #fypシ #fyp #viraltiktok #foryou #foodtiktok ♬ PrettyGirl(抖音热搜版) - 王梦瑶

S nama je podijelila i svoj recept za ukusni tart od marelica. Za njega vam neće trebati puno vremena, a riječ je o klasičnom prhkom tijestu s nadjevom od marelica. Ovdje možete pronaći pisani recept, a u nastavku i videorecept.

@deliciousandtasty ✨ 𝗧𝗮𝗿𝘁 𝗼𝗱 𝗺𝗮𝗿𝗲𝗹𝗶𝗰𝗮 ✨ Prhko tijesto : - 190g svinjske masti - 2jaja - 380g glatkog brašna - 1 prašak za pecivo - 110g šećera - 2 žlice mlijeka Nadjev: - 10 marelica(od toga 3 marelice narezati za dekoraciju) - 2 žlice griza - 3 žlice pekmeza od marelica - 2 vanilin šećera - 4 žlice mlijeka - malo naribane limunove korice - žlica likera Amatetta( ako nemaš onda malu žličicu ruma) - šaka blanširanih badema narezanih na listiće. ▪️Nareži (na male kriškice) 7 marelica,stavi ih u posudu i kuhaj sa svim sastojcima oko 5-10 minuta,dok se sve malo ne zgusne. Stavi sa strane da se hladi. Sada umijesi sve sastojke za prhko tijesto( mijesi rukama)dok ne dobiješ podatno, glatko tijesto (ako ti treba dodaj još mlijeka ili brašna) . Tijesto prebaci u vrećicu za zamrzavanje i smjesti u hladnjak na 1h. Namasti i pobrašni kalup . Ohlađeno tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i prebaci u kalup( prstima i dlanovima oblikuj tijesto u kalupu i makni višak tijesta ,ako ga ima). Preko tijesta stavi nadjev,na nadjev rasporedi sjeckane bademe,a uz rub u krug poslaži one 3 narezane marelice. Kolač peci u predhodno zagrijanoj pećnici na 175°c 20-25min.(ovisi o pećnici) *ako nemaš svinjsku mast stavi maslac,ali preporučujem mast. Finije je i nemoj se bojati,ne osjetiš okus masti u tijestu!! #deliciousandtasty #momof4❤ #viraltiktok #tiktokviral #vlogtiktok #youforpage #fypシ #fyp #tartodmarelicabyJelena🦋 ♬ ITALIAN RESTAURANT 1 - Cavendish

Za kraj, možda nama najomiljeniji recept koji je Jelena podijelila s nama je ovaj za domaće kuhane štrukle koje svi toliko vole. Ni štrukli nisu toliko komplicirani za napraviti - ovdje možete pronaći pisani recept i vidjeti što vam točno treba od sastojaka, a u nastavku donosimo i videorecept.

@deliciousandtasty ŠTRUKLI 🍽️ Sastojci (za veliki duboki kućni lim od pećnice): -500g oštrog brašna -500g glatkog brašna -200 ml ulja -žlica soli -2 jaja -oko 500ml mlake vode Nadjev: 1 kg sira, 4 jaja, žlica soli Za podliti: -220 ml vrhnja za kuhanje, -100ml vrhnja za šlag (količina za 2 štrukle) Odnosno za sve štrukle, za podliti: -1,25 L vrhnja za kuhanje -500 ml vrhnja za šlag *ako je tijesto pre ljepljivo dodaj još brašna. *Tijesto pouljeno stoji pola sata, a možeš ga i staviti u vrećicu za zamrzavanje i tako pouljeno može biti u frižideru 2 dana.( Ja tako spremim smjesu od ruba pa kroz dan,dva napravim nešto drugo od toga!) *najbolje ih je rezati tanjurićem jer se rubovi štrukli bolje zatvore. *ako ti je previše cijeli pleh štrukli, prepolovi sastojke ili kada su sirove možeš ih i zamrznuti! *kuhati štrukle u proključaloj slanoj vodi na srednjoj temperaturi 3-4 min sa svake strane. *ako ih pečeš u pećnici isto ih prvo skuhaj, a onda stavi u pleh i zalij smjesom vrhnja tako da ne vire. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 170°c 30+35min, zadnjih 10 min okrenuti na ventilator. (Nemoj puno smanjivati vrhnje jer će ishlapiti u pećnici prilikom pečenja!) #deliciousandtasty #zagorskištrukli #štrukli #štruklirecept #momof4❤️ #viralvideo #viral #balkantiktok #fyp #fypシ #kauflandhrvatska #bosh ♬ original sound - 🦋 𝒥ℯ𝓁ℯ𝓃𝒶 🦋
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.