Kako pečete krvavice? Uz ove trikove bit će hrskave izvana, a meke iznutra

Foto: Shutterstock

DOLASKOM jeseni, ljubitelji jače hrane posebno se vesele sezoni krvavica. Obično se prave od svinjske krvi, koja im daje karakterističnu tamnu boju i teksturu, te svinjskog mesa, masnoća, a često se u njih dodaju i žitarice poput ječma, riže ili heljde, koje pomažu u vezivanju sastojaka. 

Mi ih volimo nabaviti u mesnici, a posebno nam se sviđa kada imaju jaču aromu heljde i klinčića, što je pravi podsjetnik na sezonu u kojoj ih jedemo. Danas smo odlučili pripremati ih na najjednostavniji način - u pećnici, a evo kako se uz nekoliko trikova može dobiti odličan okus i savršena tekstura. 

Narežite krvavice

Prije pečenja, krvavice možete narezati na polovice ili na kolutove, ali ne potpuno - tek toliko da su zarezane. Ovako će se ravnomjernije peći, a tijekom pečenja neće puknuti zbog nakupljenog zraka. 

Marinirajte 

Prije pečenja, krvavice marinirajte u maslinovom ulju, češnjaku i začinskom bilju poput ružmarina ili timijana. 

Koristite aluminijsku foliju 

Zamotajte krvavice u aluminijsku foliju i pecite ih na 180 stupnjeva oko 20-30 minuta. Folija će držati vlagu i spriječiti da krvavice postanu suhe. Nakon toga, otvorite foliju i pecite ih još desetak minuta kako bi dobile hrskavu koricu. 

Dodajte povrće 

Uz krvavice, dodajte i povrće poput krumpira, mrkve ili luka u posudu. Povrće će upiti sokove iz krvavica i tako obogatiti okus. 

Koristite rešetke u pećnici

Ako imate rešetku, stavite na nju krvavice - tako će vrući zrak bez smetnje cirkulirati, a krvavice će se ravnomjerno peći. 

Prelijte umakom

Tijekom pečenja krvavice možete preliti umakom od senfa ili BBQ umakom. Obogatit će im okus, a stvorit će se i karamelizirana korica. 

Završite pečenje na višoj temperaturi

Na kraju pečenja, povećajte temperaturu pećnice na 220 stupnjeva ili uključite ventilator na 5-10 minuta kako bi bile hrskave. 

Po ovom ih receptu pečemo, pogledajte ga ovdje i pročitajte točne mjere i korake u pripremi krvavica sa zeljem i restanim krumpirom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.