Kako vi zovete ovo jelo? Još uvijek se priprema, a nekoć se tijesto punilo skorupom

Foto: Slatka kuharica

JUČER se prikazivala nova epizoda Slatke kuharice, u kojoj je Petra Jelenić posjetila Slunj, odnosno - Rastoke u blizini Plitvičkih jezera. Dočekala ju je gospođa Anka Magdić, koju nazivaju "čuvaricmom tradicije", a Petru je učila kako se priprema slunjska masnica.

Radi se o staroj, seljačkoj poslastici koja se još uvijek priprema u tom kraju, a smatra je se i delicijom. Jednostavno, a ukusno tijesto puni se kombinacijom skorupa i svježeg sira te se peče u pećnici dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu teksturu. 

Recept za slunjsku masnicu

Gospođa Anka koristila je jednostavne sastojke. 

Za tijesto:

  • jaje
  • prstohvat soli
  • voda
  • brašno

Za nadjev: 

  • jaja
  • sol
  • skorup
  • svježi kravlji sir

Pomiješajte jaje, sol i vodu pa dodajte malo-pomalo brašna dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite u dva dijela pa premažite uljem i ostavite da kratko odmori.

Pripremite nadjev: u jaja dodajte sol, skorup i sir i dobro izradite. Vratite se na tijesto: pobrašnite stolnjak, pouljite pa razvucite tijesto u svim smjerovima. Pola nadjeva rasporedite po površini, savijte masnicu pa prebacite u lim za pečenje. Isto napravite i s drugim tijestom i stavite peći. Detaljan recept pronađite ovdje

Recept za Masnicu u zeleno Petre Jelenić

Petra je modernizirala ovu poslasticu, i to pirovim brašnom i nadjevom od lisnatog povrća i indijskih oraščića. 

Za tijesto će biti potrebno: 

  • pirovo brašno
  • kvasac
  • šećer
  • žumanjak
  • mlijeko
  • maslac
  • sol

Sastojci za nadjev: 

  • indijski oraščići
  • miješano lisnato povrće (blitva, špinat)
  • češnjak
  • kiselo vrhnje

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto pa zamotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi kvasac proradio. Zatim preko noći ostavite u hladnjaku. 

Blanširajte povrće pa ohladite u ledenoj vodi i ocijedite. Također ocijedite i indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte im povrće, sol, češnjak i kiselo vrhnje pa blendajte dok ne dobijete kremu. Razvaljajte tanko tijesto, namažite nadjev po površini pa zarolajte u roladu. Pričekajte da se tijesto u limu za pečenje udvostruči pa stavite peći. Kad je masnica pečena, premažite je uljem i prekrijte krpom da odmori, zatim je izvadite iz kalupa i ostavite u hrpi.

Cijeli recept nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.