U Istri ste na moru? Evo gdje se isplati otići jesti

Foto: Shutterstock

NE IDU SVI na more u Dalmaciju - neki se odluče i za Istru, koja je poznata po pitoresknim mjestima i odličnoj gastronomiji. Ako se i vi ovog ljeta nađete u Istri, imamo par prijedloga gdje fino jesti. Taste Atlas složio je popis najboljih restorana s istarskim specijalitetima, a u nastavku donosimo top 10. 

1. Konoba Malo Selo

Na prvom se mjestu našla Konoba Malo Selo, smještena u blizini Buja, nedaleko od granice sa Slovenijom. Riječ je o rustikalnom restoranu čija su najpoznatija jela žgvacet od kokoši i fritaja s tartufima, a imaju i odlične tjestenine. Na Googleu imaju preko tisuću recenzija, s prosječnom ocjenom 4.7.

2. Restoran Sveti Nikola

Na drugom mjestu našao se Restoran Sveti Nikola, koji se nalazi u Poreču nedaleko od Eufrazijeve bazilike, a riječ je o vrhunskom restoranu koji je dospio u Michelinov vodič. Jelovnik se fokusira na tradicionalnu talijansku i hrvatsku kuhinju, s obiljem svježe ribe i mesa te ukusnim domaćim specijalitetima poput istarskog pršuta.

3. Batelina

Restoran Batelina smjestio se na treće mjesto, a nalazi se u Banjolama u blizini Pule. Riječ je o obiteljskoj konobi koju je osnovao ribar Danilo Skoko, otac poznatog kuhara Davida Skoke, a postoji već više od 20 godina. Ovdje je naglasak na jelima od svježe ulovljene ribe, s fokusom na korištenje ribe u cijelosti, od fileta do iznutrica koje se pretvaraju u ukusna predjela.

4. Restoran Badi

Na četvrtom se mjestu našao restoran Badi, smješten u malom ribarskom mjestu Lovrečica između Umaga i Novigrada, a otvoren je još davne 1986. godine. Restoran je dobitnik brojnih prestižnih nagrada i konstantno uvršten među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj, a i ovdje gosti mogu kušati neke sjajne istarske specijalitete i vrhunska vina.

5. Alla Beccaccia

Smješten u Valbandonu kod Fažane, restoran Alla Beccaccia tipičan je primjer istarske konobe, a nudi brojne istarske specijalitete, među kojima se najviše ističu maneštra, žgvacet od kokoši, istarska jota i coda alla vaccinara. Na jelovniku im se nalaze različite vrste divljači, a restoran je dobio ime po specijalitetu kuće ("beccaccia" je talijanska riječ za šumsku šljuku, koja se priprema dugo pa se mora naručiti unaprijed).

6. Morgan

Restoran Morgan smješten je u mjestu Brtonigla usred prirode, a također je dospio u Michelinov vodič. Jelovnik ovog restorana prati godišnja doba, s divljači, gljivama i tartufima koji se pojavljuju u jesen te povrćem i svježim sirevima u proljeće. Tijekom cijele godine ovdje možete uživati ​​u ukusnim istarskim pršutima i domaćoj tjestenini, poput raviola punjenih šparogama.

7. Agroturizam Tončić

Agroturizam Tončić nalazi se u idiličnom istarskom krajoliku nedaleko od mjesta Zrenj. Poznati su po domaćoj istarskoj kuhinji, specijalitetima od mesa i divljači, domaćoj tjestenini i kolačima, a sve rade od namirnica iz domaće proizvodnje. Neki od tih specijaliteta su juhe, maneštre, razne tjestenine, istarski njoki i fuži u umaku od divljači, tartufi i ostale sezonske gljive.

8. Konoba Stari Podrum

Stari Podrum jedna je od najpopularnijih konoba u Istri, a nalazi se u mjestu Momjan, blizu granice sa Slovenijom. I oni nude tradicionalnu istarsku kuhinju, a jedan od njihovih specijaliteta su i fuži s bijelim istarskim tartufom. Na Googleu broje više od 700 recenzija, s prosječnom ocjenom 4.8.

9. Konoba Rino

U istom mjestu, ali malo dalje od Starog Podruma, smjestila se konoba Rino, otvorena od davne 1988. godine. Ovdje možete kušati istarske specijalitete, poput domaće tjestenine, njoka, domaćih fuža i mašnica s tartufima, šparogama, gulaša od boškarina, pulića (magarčića) ili divljači te žgvaceta od kokoši, a imaju i neke mesne delicije poput fiorentine, bifteka, kobasica i ombola na roštilju.

10. Konoba Gradina

Na desetom mjestu našla se konoba Gradina u Vrsaru, koja također nudi razne istarske specijalitete, ali i jela od ribe i mesa, a s preko tri tisuće recenzija na Googleu, ova konoba ima prosječnu ocjenu 4.8.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.