Čitateljica traži pomoć oko recepta: "Zašto mi se odvojila gornja kora?"

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo dizanu savijaču čitateljice Lidije Vulić-Ćurić koja izgleda top, ali autorica fotografija otkrila je i kako nije sasvim zadovoljna rezultatom.

"Sve je odlično (tijesto i nadjev) i prefina je, ali zašto mi se odvojila gornja kora?" pitala je, a ispod se našlo mnoštvo komentara.

Hladna pećnica je rješenje?

"Sigurno rješenje je da se stavi peći u hladnu pećnicu i uključi na 200 stupnjeva. Onda se polako, postepeno diže i nema šanse da se kora digne. I ja sam imala taj problem dok nisam saznala", napisala je jedna članica grupe.

"Kod savijanja tijesta, ostalo je zraka", piše druga.

Većina tvrdi da je treba okrenuti naopačke

"Čim je ispečeš, odmah je okreni naopačke i neka se tako ohladi do kraja i gornja kora se sigurno neće odvajati. Ja tako radim sa svim gibanicama od dizanog tijesta", "Okrenuti je naopačke i ne dirati dok se potpuno ne ohladi", "Meni se uvijek hladi naopako i uvijek bude dobro", "Prije pečenja izbocati čačkalicom i kad je gotova, prevrnuti na gornju koru", "Kad je mlaka, okrenuti naopačke da se spoji s ostatkom. Tako ja radim s orahnjačom i makovnjačom", pisali su u komentarima.

"Ja je okrenem, pa se svejedno odvaja", dodala je jedna članica grupe kojoj ovaj trik ipak ne pomaže.

"Ovisi i od nadjeva. Ovaj je s voćem, drugo su orasi, rogači i mak. Možda vam se drugi put neće razdvojiti", stoji u jednom od komentara.

Ako i vi znate neki provjereno dobar trik, svakako se učlanite u grupu Index Recepti: Što ste danas kuhali? i podijelite ga s ostatkom ekipe koja ondje svakodnevno dijeli recepte, savjete, fotografije i ideje.

Podijelila je i recept

Štruca s višnjama može već danas biti i na vašem stolu jer je Lidija podijelila recept. Za dizano tijesto trebate:

  • 0.5 kocke svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 60 ml ulja
  • 170 ml mlijeka
  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer

Zamijesite tijesto, ostavite da se udvostruči.

Pripremite nadjev:

  • 250 g višanja
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 3 žlice griza (pšenične krupice)

Sve zajedno prokuhajte i ohladite.

Nafilanu štrucu stavite u pekač obložen papirom, ostavite još malo da odstoji, premažite uljem i po površini izbockajte čačkalicom. Pecite na 190 stupnjeva 35 do 40 minuta. Pečenu opet premažite uljem i pokrijte papirom za pečenje i krpom. Ostavite da se ohladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.