Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Belaj Malvazija 2022.

Foto: Mario Meštrović

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu prema TasteAtlasu.

Belaj Malvazija 2022.
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: 11.25 eura
Gdje kupiti: U Zagrebu Brolo, Vrutak, Miva, Moments, Lu-Ma, Vintesa; u Rijeci Wine&CO

IMPOZANTAN dvorac smješten na padinama Učke, okružen savršeno održavanim vinogradima koji se rasprostiru na 12 hektara, nezaboravno je mjesto na kojemu nastaju vina vinarije Dvorac Belaj. Vitikultura je utkana u svaki djelić bogate povijesti dvorca jer se radi o jedinom imanju u Hrvatskoj na kojem su vinarstvo i dvorac nastali te se zajedno razvijaju dulje od stoljeća.

Prvi zapis o Belaju pojavljuje se već u 11. stoljeću, dok je dvorac u obliku koji je zadržao do danas utemeljen 1975. godine. Jedinstvena pozicija i njegova impozantna veličina kroz povijest su učinili Belaj važnom točkom za administraciju kraja, a danas je to registrirana povijesna baština Hrvatske.

Od 2012. godine razvijaju se vina Dvorac Belaj u suradnji s najvećim stručnjacima iz regije te, iako relativno mlada, njihova vina osvajaju zlatne i srebrne nagrade na važnim domaćim i svjetskim natjecanjima.

Dvorac Belaj jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji ima sve uvjete da se naziva château, a to znači da se vino proizvodi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda (nasadi su iz 60-ih godina prošlog stoljeća) oko dvorca, a na samom posjedu vrši se i prerada, odležavanje, pa i buteljiranje vina.

Njihova vina dolaze u 9 glavnih linija: Malvazija, Malvazija Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Nair, Pinot Noir te Rose.

Vinifikacija

Malvazija je kratko odnjegovana na finom talogu od kvasaca u velikim bačvama sačinjenim od slavonskog hrasta u periodu od 6 mjeseci. Nakon tog perioda prebacuje se u bocu u kojoj odležava još 6 mjeseci u podrumskim uvjetima. 

Dojmovi o vinu

Ova je malvazija zlatnožuta iskričavo živahnog odsjaja, bistrog i čistog vizuala, ugodna oku te potiče na degustaciju. Djeluje vizualno kompaktno s fluidnošću koju prikazuje. Ima fin, čist miris elegantnoga intenziteta i povezanih, lijepo uklopljenih aroma.

Osjeti se prilično kompleksan miris cvijeta mandarine i akacije, dozrele jabuke, zrele dunje te miris koji podsjeća na vrući pijesak i kamen koji vuče porijeklo iz mineralnosti tla, kao i ugodan i uklopljen aromatski profil fine suhe hrastovine koji je dodatni začin vinu.

U ustima je okus čist, izvrsne kakvoće i svileno obavija nepce. Zaokružen je krasnom elegantnom svježinom i citrusnom voćnosti. Ima okus dozrele jabuke, kruške, dunje i dodir zrele mandarine s uglađenom mekoćom koja se profinjeno širi ustima bez dominacije pojedinih elemenata, već kao cjelina. Lijepe je ravnoteže okusa sa srednjim intenzitetom, ali dugom trajnošću.

Uz svježinu vina, mineralnost daje slankastu užitnost pijenja. Podsjeća na burgundijske chardonnaye, precizne i elegantne u stilu proizvodnje. Ovaj stil vina je izvrsna vrijednost za novac jer se ovakvi primjerci obično prodaju za 4 do 9 eura višu cijenu no što je slučaj kod ove Belajeve malvazije.

Servirati na 20-ak stupnjeva, evo uz koju hranu

Obavezno konzumirajte na 19 do 20 stupnjeva jer će u protivnom vino u okusu polučiti gorčinu i neće prikazati potpunu ljepotu svojih aroma i okusa. Ako poslušate sugestiju za temperaturu serviranja koja će većini biti neobična, a uz to servirate u burgundijsku čašu, dobit ćete velikog zavodnika za mnoštvo hrane:

od bijele ribe sa žara s prilozima od ugljikohidrata te povrća, teletine, gregade, beurre blanc umaka, poljičkog soparnika, rižota s povrćem, francuskim krumpirom, školjkama na bijelu buzaru, puževima à la bourguignonne, bureka sa sirom, carpaccia od sabljarke i gofa, cevichea od zubaca do krčkog supina od sitne morske ribe. Njegova mekoća i decentna svježina su najvažnije vrijednosti zbog kojih će se lijepo povezati s jelima. 

Dekantiratiranjem ćete prije doći do kvalitetnijeg bouqueta aroma i prije ćete podići temperturu te omekšati okus vina. Prema razvojnom stupnju vino je spremno s potencijalom uz optimalne uvjete čuvanja za odležavanje 8 do 12 godina.

Winely Yours...SoM.M.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.