KAD JE riječ o hrani na Adventu, jedno je sigurno: ako želite jesti dobro i kvalitetno - idite na Fuliranje. I ove su se godine na Fuliranju okupile najkreativnije perjanice gastronomske scene, koje će od 29. studenoga do 7. siječnja Trg Josipa Jurja Strossmayera pretvoriti u gastronomsko središte zagrebačkog adventa.
Čak 17 kućica
Podsjetimo, ovogodišnju će rapsodiju okusa i mirisa na Fuliranju stvarati 17 kućica: Nebo by Deni Srdoč Streetstyle, Izakaya, Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab, Good Food, Beg’s Plant Based Streetfood, Pizza Social Club, Briocherie, Chef’s burger by Ivan Pažanin, Picnic Mingle & Fun, Kužinavanje by Damir Tomljanović, Full Circle, Rougemarin, Bistro&Pizzeria Public, Gingle bells, Rakijarnica i Punch house by Gin Garden.
Bit će tu za svačiji ukus i džep ponešto: od hit jela i favorita Fuliranja, poput Picnicove Drugačije sarme i skradinskog rižota i Palfijeva buncek burgera, preko Full Circle piletine marinirane u jogurtu i pivu, desetaka vrsta vrhunskih kobasica chefova Mate Jankovića i Damira Tomljanovića, burgera Ivana Pažanina, sočnih bunsa i crispy tempure iz Izakaye, burita s obrazima crne slavonske svinje i paniranog canellona punjenog bakalarom u izvedbi Denija Srdoča, do Beg’s Plant Based noviteta kao što su Burek Sarma i Dan-dan piletina z mlincima.
Nenadmašne blagdanske kreacije priprema i Boogie Lab, domaća adventska iznenađenja stižu iz Good Fooda i Pizza Social Cluba, neodoljive poslastice donosi Briocherie, a bit će tu i inovativne ponude Rougemarina i Bistroa&Pizzerije Public. Rakijarnica, Gingle Bells i Punch house by Gin Garden redom će se brinuti za zdravice koje ćemo dijeliti s najmilijima, za veselice s društvom i najtoplije blagdansko raspoloženje.
Palfi i Tomljanović privlače pažnju
Među svim imenima i konceptima našu su pažnju za početak privukla dva moćna i vrhunska kuhara - Marko Palfi, koji svakim pojavljivanjem na street food festivalima pomiče granice, te sudac iz MasterChefa Damir Tomljanović, kojem je ovo prvo pojavljivanje na Fuliranju.
Chef Marko Palfi na Fuliranje stiže s konceptom Full Circle koji je razvio u suradnji s pivovarom The Garden. Ponuda im se bazira na prženoj piletini koja je posebna po tome što se marinira u jogurtu i pivu The Garden Pale Ale, što je čini mekanom i sočnom. Panira se u brašnu i mješavini 12 različitih začina.
"Ovogodišnja ponuda na Fuliranju je presjek naših klasika, koje inače imamo u ponudi na Žitnjaku u sklopu pivovare The Garden, i noviteta, koji kombiniraju dva najpopularnija azijska jela s prženom piletinom", kaže nam Palfi.
Još jedan savršen Palfijev katsu
On će na Fuliranju predstaviti svoju verziju katsu sanda - japanskog sendviča koji se inače tradicionalno priprema s pohanom svinjetinom u mekom bijelom tostu.
"U našoj varijanti je s prženim pilećim fileom paniranim Panko mrvicama, a budući da smo se odlučili za laganiju varijantu, dodajemo mu i miks talijanskih začina, parmezan, majonezu od pistacija i bosiljka, salatu i rajčicu", dodaje.
Osim Italian katsu sendviča, novost u ponudi Full Circlea su i bao bunsi punjeni prženim pilećim fileom, majonezom od hrena i kopra, domaćim kiselim krastavcima i klicama. Idealan su izbor za sve ljubitelje ovih parenih mliječnih peciva, ali s poznatijim okusima i hrskavom prženom piletinom.
Osim ovih pilećih delicija u azijskim varijantama, u ponudi će se naći i njihovi, izvana hrskavi, iznutra mekani, pileći stripsi i wingman burger s prženim pilećim zabatkom i kimchi majonezom.
"Ove godine smo se odlučili poigrati i krumpirićima na koje dodajemo umake i dodatke. Loaded fries je jelo koje je jako popularno i rašireno u svijetu, a kod nas još nije dobilo dovoljno prostora”, ističu.
Predviđamo da bi jedno od hit jela ove godine mogli biti upravo njihovi prženi krumpirići s dodatkom prženog pilećeg filea, cheddar sira, parmezana i mladog luka. Kompletan obrok iz jedne posudice.
Ništa bez bunceka
"Bez obzira na to koliko volimo piletinu, teško nam je odustati od našeg apsolutnog favorita svakog Fuliranja - buncek burgera”, otkriva Palfi, pa će tako u ponudi biti i ovaj, sad već njegov klasik, koji kombinira pljeskavicu od bunceka s ribanim cheddar sirom, brzo kiseljeno ljubičasto zelje, majonezu od hrena i kopra, prženi luk i brioche pecivo. Pravo zimsko jelo koje u formi burgera spaja okuse koji svima padnu na pamet na spomen zime.
Tomljanović ima i cooking show
Iz žirija popularnog kulinarskog showa MasterChefa na Fuliranje stiže najiskusniji od trojice sudaca, chef Damir Tomljanović. Jednostavnost, inovativnost i naporan rad - filozofija su kojom se vodi cijeli život, a spomenimo da je tijekom svoje 32-godišnje karijere, između ostaloga, vodio kuhinje restorana Foša u Zadru, Bevande i Ville Ariston u Opatiji te Marenga u rodnom Novom Vinodolskom.
Posjetiteljima Fuliranja na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović ovaj će vrhunski chef ponuditi autorske interpretacije četiriju zimskih hit jela: bit će to neodoljive fritule s home-made umacima, zatim buncek u sendviču i tri vrste kobasica. Usto, posebna atrakcija na Strossmayerovom trgu ove godine bit će i četiri live cooking showa sa chefom Tomljanovićem na OFYR roštilju, i to 13.,19., 21. i 24. prosinca.
Ima li bolje pozivnice za sve gurmane i kulinarske entuzijaste od prilike da u opuštenoj atmosferi dožive vještine top chefa i usto uživaju u tik spremljenom comfort foodu?
Radno vrijeme
Kao pratnja svim delicijama tu su Gingle Bells sa svojim godinama nenadmašnim autorskim koktelima i Rakijarnica s raskošnim izborom vrhunskih vina Šoškić, pjenušaca, najboljih rakija i kuhanog vina te službeno pivo Guinness.
Rasplesat će vas čak 13 DJ-a koji će nastupati tijekom cijelog Fuliranja od srijede do nedjelje te gratis live koncerti Connecta, Songkillersa, Queen Tribute benda, bend iznenađenja i šlag za kraj ove i doček Nove Godine - koncert TBF-a.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 29. studenog 2023. - 7. siječnja 2024.
Radno vrijeme: pon-pet 12-01, sub-ned 11-01
Božić i Štefanje 16-01 / Stara godina: 12-03 / Nova godina: 17-01
Ulaz: besplatan