Na moru ste? U ove se restorane u Dalmaciji isplati otići pojesti

Foto: FB/Gradska Kavana Arsenal Restaurant & Bar

AKO PLANIRATE na more u Dalmaciju ili ste već tamo, sigurno ćete htjeti nešto pojesti navečer nakon plaže. Taste Atlas složio je popis najboljih restorana u Dalmaciji te u nastavku donosimo top 15 restorana s dalmatinskim specijalitetima u koje se isplati otići.

1. Konoba Vinko

Konoba Vinko, smještena u rustikalnom i mirnom ambijentu u mjestu Konjevrate kod Nacionalnog parka Krka, otvorena je 2004. godine, a u ponudi ima tradicionalna jela poput skradinskog rižota i odojka na ražnju. Šunka i odojak ovdje su zvijezde jelovnika, uz neke sezonske domaće specijalitete, a restoran ima i Michelinovu preporuku. 

2. Konoba Mate

Smještena u tradicionalnoj mediteranskoj kamenoj kući na otoku Korčuli, u mjestu Pupnat, Mate je obiteljska konoba koja nudi jednostavna jela od organskih namirnica, a također ima Michelinovu preporuku. Zvijezda jelovnika je "seljačko nepce", koje se sastoji od paštete od pršuta, kozjeg sira i marmelade od zelenih rajčica, a nude i dalmatinsku pašticadu, janjetinu s bižima i rožatu.

3. Villa Spiza

Splitska Villa Spiza nešto je između dalmatinske konobe i bistroa, a njezin se jelovnik mijenja na dnevnoj bazi. Naravno, u fokusu su plodovi mora, no uvijek su dostupna i jela od mesa i tjestenine. Na Google recenzijama ima prosječnu ocjenu čak 4.7.

4. Konoba Otprilike Ovako

Još jedan splitski restoran našao se na ovoj listi, a riječ je o konobi Otprilike Ovako. To je obiteljska konoba koja je bazirana na konceptu "od polja do stola", a najpoznatija je po ribljem jelovniku na kojemu se posebno ističu gregada, kuhane lignje s umakom od rajčice i odresci morskog psa.

5. Gradska kavana Arsenal

Na petom je mjestu dubrovački restoran Gradska kavana Arsenal, smješten u blizini glavnog trga uz more. I ovdje su u fokusu plodovi mora, riblji specijaliteti i autohtone namirnice, a restoran ima više od četiri tisuće recenzija na Googleu s prosječnom ocjenom 4.7.

6. Konoba Vrilo

Konoba Vrilo nalazi se u Metkoviću, a riječ je o ruralnom restoranu s domaćom hranom. Konoba je poznata po jelima poput crnog rižota i salate od hobotnice, no posebno se ponosi neretvanskim brudetom, koji se priprema od dva sastojka, jegulja i žaba, uz dodatak riba poput škarpine, kokota ili pauka.

7. Kapetanova Kuća

Smješten u Malom Stonu, restoran Kapetanova Kuća otvoren je 1986. godine. U vlasništvu je obitelji Kralj, jedne od najstarijih obitelji u Malom Stonu, a nudi isključivo specijalitete Malostonskog zaljeva poput crnog rižota, stonske torte i nezaobilaznih kamenica.

8. Konoba Kopačina

U selu Donji Humac, koje je udaljeno 10 minuta vožnje od Supetra na Braču, ova konoba poslužuje bračke specijalitete poput bračkog vitalca, odnosno janjećih iznutrica na ražnju umotanih u janjeće meso, kao i janjetinu s ražnja, a ima više od dvije tisuće recenzija s prosječnom ocjenom 4.7.

9. Konoba Mario

Sljedeći restoran smješten je u Rogoznici, a riječ je o konobi Mario, koja je najpoznatija po svom crnom rižotu. Nude i druge dalmatinske specijalitete, poput brudeta i dalmatinske pašticade.

10. Dalmatino

Restoran Dalmatino smješten je u srcu prekrasnog starog grada Hvara. Radi od 1987. godine, a danas priprema tradicionalnu hranu te nudi najsvježija jela od plodova mora i odreske, kao i snackove i razne slastice. Najpoznatija jela koja ovdje možete naručiti su gregada i dalmatinska pašticada.

11. Restoran Bruschetta

Restoran Bruschetta u Zadru ima više od šest tisuća recenzija na Googleu s prosječnom ocjenom 4.6, a u ponudi ima razna jela - od narezaka i tjestenina do jela od plodova mora i mesa. Jedan od popularnih izbora je crni rižoto, a poznati su i po gregadi i buzari.

12. Seosko domaćinstvo Ficović

U mjestu Hodilje u blizini Stona nalazi se seosko domaćinstvo Ficović, obiteljski restoran koji je otvoren već više od 20 godina. U ponudi imaju razna dalmatinska jela, poput dagnji na buzaru, salate od hobotnice i škampa na gradele.

13. Vitaceae

U Trsteniku na Pelješcu nalazi se restoran Vitaceae. Osim što se iz restorana pruža predivan pogled na Jadransko more, ovdje se mogu kušati razna jela od svježih plodova mora, od hobotnice pod pekom i salate od hobotnice do raznih riba.

14. Konoba Vrisnik

U srcu otoka Hvara, u mjestu Vrisnik nalazi se istoimena konoba, koja nudi spoj ugodne atmosfere i bogate ponude dalmatinske kuhinje. Ovdje možete kušati sve, od dalmatinske pašticade do hobotnice i janjetine ispod peke.

15. Konoba Maslina

Konoba Maslina nalazi se na Korčuli, a u ponudi ima širok izbor domaće hrane. Između ostalog nude hobotnicu, janjetinu i dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima, a poznati su i po svojim svježe pečenim pogačicama i žrnovskim makarunima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.