Na slovenskim skijalištima jedno je jelo na žlicu hit, a mi ga kuhamo redovno

Foto: Shutterstock

VEĆ smo jednom pisali o jelu koje, otkad smo ga probali na jednom slovenskom skijalištu, kuhamo kod kuće. No, ponovit ćemo se jer smo zaključili da je ovaj specijalitet svakako zaslužio još jedno spominjanje - posebno sada, kada je sezona okrepljujućih jela na žlicu.

<< Ovo je jelo na žlicu simbol slovenskih skijališta i gostionica, danas ga spremamo

Pohorski lonček, jelo seljaka i drvosječa

Radi se o pohorskom loncu - jelu seljaka i drvosječa iz slovenske regije Pohorje, planinskog područja u sjeveroistočnoj Sloveniji. Kako je regija poznata po gorju i gustim šumama, stanovnici su nekoć bili planinski radnici i seljaci kojima su ovakvi obroci bili dio svakodnevne prehrane.

Za njih ovo je jelo bilo jednostavno - koristili su ono što su imali u svojim vrtovima i okolnim šumama, a nekoć se lonac pripremao u velikim glinenim loncima na vatri ili u krušnoj peći. 

Jelo se u originalu pripremalo od kombinacije svinjetine, govedine i divljači, uz gljive poput vrganja i lisičarki. Uz to, dodavali su se grah, krumpir, kiseli kupus te ječmena kaša koja jelu daje dodatnu gustoću i težinu. Kada ga kuhamo kod kuće, često se poigramo sastojcima, pa najčešće koristimo kombinaciju puretine i svinjetine, uz slaninu.

Od mesa slobodno koristite ono koje imate kod kuće i koje se, prema vašem ukusu, uklapa u varivo. Vino daje jelu posebnu aromu, pa na njemu nemojte štedjeti.

Potrebni sastojci

  • gljive - šampinjoni i vrganji 
  • ječmena kaša
  • bijelo vino
  • krumpir
  • mrkva (po želji)
  • češnjak
  • teletina, svinjetina
  • luk
  • slanina
  • ulje
  • sol, papar, mažuran, lovorov list

Kako se priprema

Prvo pripremite ječmenu kašu - skuhajte je i ocijedite. Zatim popržite pancetu, luk i gljive. Meso narežite na kockice pa dodajte i njega i nastavite pirjati. Dodajte češnjak, lovorov list i skuhani ječam pa sve prelijte vrućom vodom. Pred kraj kuhanja mesa dodajte na kockice izrezan krumpir. Pred kraj dodajte vino, kratko prokuhajte te pospite mažuranom i paprom.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.