Znate li zašto se na Novu godinu jede svinjetina?

Foto: Shutterstock

GODINA se bliži kraju, već sutra ćemo ispratiti staru i ući u novu. Postoje razni običaji diljem svijeta s kojima se ulazi u novu godinu, a mnogi simboliziraju obilje, prosperitet, sreću i zdravlje.

Mahunarke simboliziraju kovanice, riba napredak

Primjerice, oblik leće i mahunarki podsjeća na kovanice, pa simboliziraju bogatstvo i financijski uspjeh. U Italiji se jede leća s kobasicama, a u Brazilu se mahunarke poslužuju kao dio svečanog obroka. Riba, pak, simbolizira napredak je "pliva naprijed".

Također se smatra znakom blagostanja zbog brojnih ljuskica koje podsjećaju na novčiće. U Skandinaviji se poslužuje haringa, često marinirana. Na Balkanu se priprema bakalar ili pržena riba.

Mi volimo napraviti ovaj ukusan namaz od bakalara - recept je ovdje.

U Španjolskoj i nekim zemljama Latinske Amerike postoji običaj da se u ponoć pojede točno 12 bobica grožđa - po jedna za svaki mjesec u godini, pri čemu svaka simbolizira sreću.

Odojak za sreću

Svinjetina je još jedna sretna namirnica - svinje simboliziraju napredak jer "guraju prema naprijed". Meso svinje često se povezuje s bogatstvom i obiljem, pa se jedu kobasice, pečena svinjetina ili šunka.

Ovdje je odličan recept za pečeni odojak u umaku od bijelog vina i povrća.

Tu je i zeleno lisnato povrće poput kelja, kupusa ili blitve, koji podsjećaju na novčanice, pa se vjeruje da nose financijsku sreću.

Okrugli kruh i kolači simboliziraju cikličku prirodu godine i sreću u cjelini, pa se tako u Grčkoj priprema vasilopita - kolač s novčićem unutra. U nekim kulturama popularne su pite ili kuglofi. Riža i žitarice simboliziraju obilje i plodnost, pa se i rižoto može pripremati kao dio svečanog obroka. I za orašaste plodove i sjemenke se vjeruje da donose plodnost i prosperitet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.